Natran Tzgai, 18, och Illya Solomin, 20, representerar Sverige i Nordiska Mästerskapen 2019. Foto: Minna Kujanpaa

Brommaåkarna gör upp i nordiska mästerskapen

Illya Solomin och Natran Tzgai är två av 21 konståkare från Sverige som gör upp om vem som blir nordisk mästare i konståkning 2019.

  • Publicerad 17:16, 15 jan 2019

Både Natran Tzgai, 18, och Illya Solomin, 20, började träna konståkning av en slump som barn. Idag ägnar de flera dagar i veckan åt sporten på Stora Mossens IP och ska representera Sverige i Nordiska mästerskapen 2019, The Nordics.

– Det är såklart jätteroligt. Jag har haft en ganska kämpig säsong bakom mig och hade inte förväntat mig att jag skulle kvala in. Men det blev en överraskning helt enkelt och jag ska försöka åka så bra som möjligt. Det är min inställning, säger Natran.

Med den dåliga säsongen syftar han främst på att han inte tävlat så mycket.

– När jag inte tävlar så kommer nervositeten i kapp mig. Men nu känns det som att jag är på gång och har nerverna under kontroll. Jag har verkligen jobbat med den biten den här säsongen, säger han.

Hårdträning

Illya går in med samma inställning.

– Det gick inte jättebra för mig i SM så jag hoppas på att det går bra nu. Det är mycket nervositet men om jag tänker bort det och gör lika bra ifrån mig som jag gör på träningarna så vet jag att jag har en bra chans. Det ska bli väldigt roligt i alla fall och jag är riktigt taggad. Nu kan jag visa vad jag går för, säger han.

Den 7-10 februari avgörs mästerskapet i Linköping och nu, med bara några veckor kvar till tävling, är det hårdträning som gäller.

– Det gäller att bygga upp konditionen för att sedan trappa ner några dagar innan tävlingen så man är fräsch. Men det är mycket mentalt också. Jag försöker fokusera på mig själv för att njuta och ha kul också, säger Natran.

Men hur det kommer gå i själva tävlingen vågar ingen av dem sia om.

– Det viktigaste för mig är att jag åker så bra jag bara kan och tar ut mig på åkningen. Prestation är viktigare än placering, säger Illya.

Detsamma gäller för Natran.

– Det här är första gången jag tävlar med seniorerna och är så vitt jag vet är jag yngst av alla. Jag ska bara lägga fokus på att göra så bra ifrån mig som möjligt, säger han.