Brottning blir AIK:s tolfte sport

Föreningen AIK tar nya grepp. Senaste sporten in i familjen är brottning – och de har stora planer för sin kommande verksamhet.

  • Publicerad 15:00, 24 nov 2017

”Vi tror att vi kan få svensk brottning att gå framåt

Elva idrotter har nu blivit tolv. De senaste åren har sporter såsom basket och boxning tillkommit som sektioner inom AIK. För någon vecka sedan blev det klart att brottningen blir det senaste tillskottet i den så kallade AIK-familjen.

På ett extrainsatt årsmöte nyligen röstades brottningen in som sektion i AIK. Diskussionerna har pågått ett tag, men blev nu i november 2017 alltså verklighet.

– Många är väldigt positiva kring detta. Vi tror alla hårt på våra idéer att ge tillbaka och få sporten att utvecklas, berättar Leon Bjurberg Kessidis som är en av initiativtagarna och även ordförande för sektionen.  

Redan från start får AIK in en bra grund av brottare. Ett tiotal aktiva brottare kommer nämligen från den framgångsrika klubben Huddinge BK. Bland de som skrivit på, och är på väg att göra det, finns det mängder med medaljer och framgångar att stoltsera med. Även OS-deltagande och andra internationella bedrifter finns på cv:et.

Nu vill de tillsammans hjälpa till att göra AIK brottning framgångsrikt.

– Vi vill få brottningen att växa med AIK:s hjälp. Brottning är en sport där Sverige länge varit framgångsrika och tagit massor med medaljer. Mest av alla sommarsporter på OS, varav två i OS senast. Idag finns det knappt några klubbar här i norra och västra Stockholm, ingen i Solna heller, fortsätter Leon som själv är aktiv inom sporten.  

Just nu jobbar klubben för att hitta en lokal i Solna. Därefter ska klubben rivstarta sin satsning.

– Vi tror att vi kan få svensk brottning att gå framåt och vi gör detta för att ge tillbaka och för AIK. Brottningen är en bra och billig träning som lämpar sig för alla. Du behöver ju bara skor och shorts.

Ett delmål är att få bort ungdomar från gatan.

– Ja, där är brottningen extra viktig. Sporten är även bra för både för fysiken och psyket. Och självsäkerheten växer när man kör. Man får börja tävla tidigt vilket gör att man måste kämpa tidigt, och så är det ju även i livet. Vi siktar även på att locka in många tjejer i sporten.

Utveckla sporten, locka nya utövare och nå framgångar. AIK har höga mål med sin verksamhet.

– Det är mycket jobb framför oss, men det är svinroligt. Ett kul och intressant projekt.

– Förutom att sprida och utveckla sporten vill vi ta brottare till OS och nästa år är det SM i Stockholm. Vi laddar för att få våra första svenska mästare från klubben där, avslutar Leon Bjurberg Kessidis som själv är AIK:are sedan barnsben.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bussförarnas stress måste utredas

Nyheter Bussförarnas stress måste riskbedömas. Det slår Arbetsmiljöverket fast och har utfärdat ett föreläggande med vite mot SL:s leverantör.onsdag 19/9 11:13

Fortsatt renoveringsiver i Stockholm

Nyheter Det senaste årets oro på bostadsmarknaden tycks inte ha påverkat renoveringslusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpts rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverket.onsdag 19/9 9:09