Bulls prisas för HBTQ-arbete

STU Northside Bulls vill stå för öppenhet och kämpar hårt för HBTQ-frågor i klubben. För sitt arbete uppmärksammas nu det lokala amerikanska fotbollslaget av Telia – som driver en kampanj för att minska hatet i Sverige. – Det är en fråga som vi står för och jobbar hårt med, säger Kristofer Österberg, sportchef.

  • Publicerad 14:00, 8 jun 2016

Telia driver sedan i våras en kampanj med Friends för att minska näthatet på sociala medier. Med hashtaggen #hatahat försöker kampanjen att nå ut i Sverige och sprida sitt budskap.

En del av tillvägagångsättet har varit de så kallade kampanjtröjorna. De delas ut efter en särskild motivering och bara 15, av runt 60 000 sökande, blev utvalda. En av dem var Solnagänget STU Northside Bulls FC. De får bära de särskilda #hatahat-tröjorna för sitt arbete med HBTQ-frågor.

– Vi skrev in en formulering där vi skrev att vi var stora killar, men gulliga inuti. Vi uppfattas ofta som buffliga men vi är snälla killar med ett stort hjärta, säger den spelande sportchefen Kristofer Österberg och fortsätter.

– STU jobbar hårt med HBTQ-frågan och  är för öppenhet. Vi blev utvalda bland massor med ansökningar och kommer att bära tröjorna när vi värmer upp.

Det amerikanska fotbollslaget jobbar mycket med att ständigt vara öppna i alla lägen och att välkomna alla. Att få erkännandet av Telia känns bra, menar sportchefen. 

– Det är riktigt roligt att vi blivit utvalda och det är en bra publicitet för en annars liten sport. Även kul då det verkligen är en fråga som vi står för och jobbar hårt med, fortsätter Kristofer Österberg vars STU även kommer att få vara med i en reklamfilm om kampanjen.

Det svenska amerikanska fotbollsförbundet – SAFF – jobbar hårt med HBTQ-frågan. Det ser dessutom ut som att SAFF kan bli det första förbundet i världen som blir HBTQ-certifierade. 

– Det ligger rätt i tiden. Visa att alla är välkomna och vi kommer också vilja bli certifierade. För vår del är öppenhet och välkomnandet i hela föreningen en väldigt viktig fråga. Vi håller alltid den punkten á jour.

Trots den senaste tidens uppmärksamhet har uppståndelsen inte smittat av sig i resultaten. Inte ännu i alla fall. På lördagen kom årets sjätte förlust på sju försök i Superserien. Örebro Black Knights vann på Bergshamra med 12-34 mot STU, och en slutspelsplats känns avlägsen.

– På pappret ser det tufft ut och det har varit mycket stolpe ut. Men vi blir bättre hela tiden och har mött de flesta av seriens bästa lag. Vi har ett ungt lag och man märker att laget är mer sammansvetsat i år. Men vi tappar lite i erfarenhet där ute även fast alla gör ett bra jobb på planen, säger Kristofer Österberg.

Med tre matcher kvar har STU sex poäng upp till slutspelsplats.

–  Jag hoppas att det vänder snart och vi har bottenkonkurrenterna Limhamn och Stockholm kvar. Vinster där och det kan ge oss en slutspelsplats, men just nu ligger vi dåligt till, avslutar Kristofer Österberg.

Mer Motiveringsansökan:

Vi är en amerikansk fotbollsklubb som vill fortsätta vårt arbete med HBTQ-frågor och visa att stora starka killar också är snälla. Dessa skall användas vid våra matcher för att värma upp i och visa att vi står bakom detta till 100 %.

Mer återstående matcher

Sthlm Mean Machines (b) 19/6

Limhamn Griffin SK (b) 18/6

Sthlm Mean Machines (h) 23/6

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så länge får du köa för en lya i Solna

Nyheter Fler bostäder förmedlade i länet under 2018 Under 2018 förmedlades 265 hyreslägenheter i Solna via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För ett vanligt hyreskontrakt krävs i genomsnitt 13 år i kön, lite kortare eller längre beroende på var i...lördag 19/1 7:30

MOS är stockholmarnas andraval

Nyheter Täby snäppet populärare än Mall of Scandinavia En undersökning över Stockholmarnas favoritcentrum blev en jämn kamp. Men till slut visade det sig att Täby Centrum kammade hem titeln som favoritköpcentrumet precis före Mall of Scandinavia. MOS...fredag 18/1 9:40