Cecilia laddar för svettig VM-debut

VM-debuten kommer bli en rejäl prövning för formstarka Cecilia Norrbom. Hettan under maratonloppet i ökenlandet Qatar kan vara upp mot 40 grader.

  • Publicerad 12:00, 23 sep 2019

Efter flera år som stabil långdistanslöperska tog Cecilia Norrbom för drygt två år sedan nästa steg i karriären. Runbytjejen började satsa mer på maraton – och visade omgående fallenhet för den längre distansen.

– Jag tycker det känns bra hittills. Jag trivs med kortare sträckor också men maraton passar mig bra och det går bättre och bättre för varje lopp, säger Cecilia.

Varför passar det dig bra?

– Bra gener och mångårig träning som gett bra effekt. Jag har slitit på länge och nu ser man resultatet av års hård träning.

Få lopp i benen

2017 sprang hon sitt absolut första maratonlopp och sedan dess har 31-åringen faktiskt bara gjort tre lopp till.

– Man springer typ två lopp per år. Det är förberedelser drygt tre månader innan och en månads vila efter. Den mentala ansträngningen är stor så man behöver tid att ladda upp och fokusera. Jag är fortfarande rätt orutinerad så det är inspirerande att det finns så mycket kvar att lära.

Vid sidan av maratonen tävlar hon fortfarande i andra distanser såsom halvmaror och på bana. I augusti tog hon SM-silver på 10 000 meter i Karlstad.

Men mest fokus ligger på att springa de legendariska 4,2 milen. Och redan i december 2018 kvalade Norrbom in till årets VM i Qatar efter ett bra lopp i Valencia (2:35).

Tidigare finns två EM och tre Finnkamper på CV:et.

– Det var min plan att kvala in tidigt och det är skönt att ha det gjort. Jag tycker det känns väldigt spännande och kul att få springa på ett VM.

Lång uppladdning

I drygt nio månader har hon alltså förberett sig. I början på september åkte Väsbytjejen ner till Murcia, Spanien, för träningsläger i två veckor.

Ett av de stora målen är att börja vänja kroppen vid hög värme. Trots att loppet går vid midnatt i Doha lär det vara en bra bit över 30 grader plus hög fuktighet. I tisdags flög Cecilia till Qatar för att fortsätta vänja kroppen vid extremhettan.

– Det är tuffa yttre omständigheter och det gäller att förbereda sig på bästa sätt. Att kunna hantera värmen blir en stor del av prestationen. Jag har känt i Spanien att det varit jobbigt att springa i värme och det blir ju ännu varmare i Doha.

Vad är din taktik för att hantera värmen?

– Man måste ha mycket respekt för den. Springa smart och inte bränna ut sig. Det gäller att dricka mycket vatten och Resorb och hålla den balansen uppe. Även vara mycket inomhus och kyla ner kroppen när man kan. Det är svårt att svettas då det är fuktig, så det blir en rejäl prövning på alla plan.

– Jag är inte säker på att min kropp klarar värmen men jag hoppas det.

Siktar på att gå i mål

Cecilia känner sig i sin bästa form någonsin och kunnat träna på bra i Spanien. Kroppen har svarat bra på kontrollpassen och hon är inne i slutfasen i formtoppningen.

Nästa fredag (27/9) är det dags. Hur det kommer gå är svårt att säga, menar Cecilia.

– Det är kanske 100 som startar och jag siktar på att nå den bättre halvan, typ topp 30 till 50. Värmen gör det svårt att veta och resultatlistan lär inte se ut som förhandstippat. Springer jag smart tror jag på en bra placering. Att ta mig igenom blir ett viktigt mål.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Flera butiker slutar med kontanter efter rån

Nyheter "Nu behöver varken vi eller kunderna vara rädda" Allt fler butiker i Väsby väljer bort kontanter som betalning. Flera gör det för att de blivit utsatta för rån eller vill minska rånrisken. Samtidigt höjs röster i samhället för att behålla kontanter...fredag 21/2 11:20

Folk hittar till semlorna i Brunnby-Vik

Nyheter "Hemligheten är hur man jäser degen" Lika traditionell som svenska semlor är frågan om var den bästa semlan finns. Ett av de semmelställen i Väsby som ofta förekommer i diskussionen är Abbes i Brunnby-Vik. Här är det den klassiska...torsdag 20/2 11:00

Vilda Väsby klart för hockeyettans finalserie

Sport Halmstad väntar efter säsongens andra serieseger Vilda Väsby är ett av Sveriges två bästa division 1-lag. I hockeyettans grand final väntar Halmstad HF i bäst av tre matcher med start på tisdag.onsdag 19/2 23:10
Stockholm Direkt