Cora går i Baryards fotspår

För första gången sedan 98 tog en svensk medalj på ponny-EM i hoppning. Vi besökte Cora Hirn hemma på mini-hästgården i Danderyd.

  • Publicerad 08:45, 17 aug 2017

Förutom motorvägens monotona brummande från andra sidan skogsdungen är det lugnt och stilla, hästarna frustar och kastar med huvudena. 15-åriga Cora Hirn står mitt i hagen iklädd sin tävlingströja med Sverige på ryggen. I somras tog hon hem en individuell bronsmedalj från Ponny-EM, en tävling bland annat Malin Baryard-Johnsson tidigare vunnit, i hoppning i Ungern.

– Efter allt slit och så mycket jobb var det först svårt att förstå att jag lyckats. Det var så roligt och jag blev väldigt glad, säger Cora om bronsmedaljen.

Lång resa till EM

Cora och hennes mamma Annikki berättar om den tre dagar långa resan ner till Ungern med hästarna och den 35 gradiga värmen som växelvis byttes ut mot ösregn. Det var svåra förhållanden att tävla i, men både Cora och ponnyn Miskaun Harvey, eller ”Harry” som han kallas, klarade av det bra.

– Hästarna fläktades och fick i sig salt och klarade av det bra. Det gäller även för ryttarna att vara coola och visa att allt är okej, säger Cora.

Vägen till EM började redan under våren när hon skickade in intresseanmälan för att delta i sommarens mästerskap. Under våren har hon rest till Belgien och Nederländerna för att tävla och i somras fick hon reda på att hon kvalificerat in och kunde delta i EM.

– Det var första gången jag deltog och man märker direkt att nivån är högre. Man kan försöka förbereda sig så mycket som möjligt och det gjorde jag. Men det är ju ändå djur det handlar om och man kan aldrig exakt veta hur de kommer reagera på resan eller känna sig på plats, men det gick bra, säger Cora.

När familjen köpte gården i Danderyd fanns det inget stall här, de fyra hästhagar, stallet och ridbanan har de själva byggt. Men Annikki berättar att gården en gång i tiden varit en krog – Danderyds krog, och har funnits där under århundraden.

– Jag vet inte säkert men gården ska ha funnits här redan under drottning Kristinas tid, säger hon.

Tränar på hemmaplan

Cora tränar mycket hemma på den egna ridbanan och ibland på ridvägarna i närheten som sköts av kommunen. Innan hon fick sin första häst red hon på Djursholms Ridklubb, en klubb hon fortfarande tävlar för. Men att kunna ha hästarna hemma, och samtidigt bo i Danderyd, är såklart lyxigt.

– Det är härligt att ha hästarna så nära. Det gör att jag kan passa på och ta hand om hästarna och rida direkt efter skolan innan jag gör läxorna, säger Cora som går på Fribergaskolan.

Och hästgårdens centrala läge är inte fy skam det heller.

– Det är bara några minuter med buss till Mörby centrum och ungefär 20 minuter till Stureplan vilket såklart gör det lätt för oss rent tidsmässigt, tillägger Annikki.

När Cora slipper pendla till ett stall varje dag kan hon spendera mer tid med hästarna, vilket betyder att hon kan träna mer.

– Jag tränar även med tränare när jag ska hoppa eller rida dressyr, säger Cora.

Det kommande året ska hon fortsätta rida ponny, men kommer sedan att satsa på att ta sig fram som junior och ungdomsryttare. Ännu längre fram i tiden vill hon lyckas som seniorryttare.

Cora Hirn

Ålder: 15 år.

Bor: På hästgård i Danderyd.

Gör: Börjar nian i Fribergaskolan och satsar på sin r­idning.

Tävlar för: Djursholms ridklubb.

Brons-ponnyn: Miskaun Harvey, kallad ”Harry”, en 10-årig valack från Irland.

Tidigare har bland annat Malin Baryard-Johnsson vunnit ponny-EM.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10