Kvalad. Det blir andra gången gillt i Falsterbo för Cora Hirn. Med sig tar hon stoet Ma Kleine, som syns på bilden. Foto: Roland Thunholm

Danderydsryttaren Cora Hirn är klar för Falsterbo

Det går spikrakt framåt för 16-åriga ryttaren Cora Hirn, som bor i Enebyberg med sin familj och sina hästar. I sommar är hon kvalad till de stora ridsporttävlingarna i Falsterbo.

  • Publicerad 16:54, 13 jun 2019

Cora Hirn bor till vardags med sin mamma och pappa på en hästgård i Danderyd. Cora tränar mycket hemma på den egna ridbanan och ibland på ridvägarna i närheten. Under många år har hon tävlat hoppning i ponnyklasser och hon har bland annat tagit ett EM-brons och flera SM-medaljer. Nu har hon gått över till att tävla stor häst och 2018 utsågs hon till ”Morgondagens vinnare” i Göteborg Horse Show.

Nyligen vann Cora ungdoms-Grand Prix på Strömsholm, något som kvalificerar henne till de stora tävlingarna i Falsterbo i sommar.

– Det ska bli jättekul, jag har varit där en gång förut och det var jättehäftig atmosfär, säger Cora.

"Tror det kan gå ganska bra"

Hon tar med sig två hästar. Dels är det Ma Kleine, ett tioårigt sto som ska gå ungdoms-Grand Prix, och dels Chaginue, en nioåring som tävlat i klasser upp till 1,45, alltså hinder som är 1,45 meter höga. Chaginue och Cora ska tävla i lag i elitallsvenskan.

– Ma Kleine har jag inte haft så länge, jag hoppas på någorlunda resultat men hon har aldrig varit på sådana arenor så vi får se. Jag tror att det kan gå ganska bra för laget i elitallsvenskan, säger Cora.

Hon har ridit stor häst i 1,5 år nu. För många ryttare kan det vara svårt att gå från ponny till stor häst, men inte för Cora.

– Det passar mig väldigt bra att rida stor häst, de är ofta bättre ubildade och det passar mig för jag är lite av ett kontrollfreak. Sporten är också väldigt mycket mer utvecklad när det gäller tävlingar.

Luftigt. Det var högt över hindren som gällde för Cora och Ma Kleine på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Stockholm Direkt