proffserfaren. Dan Jarl spelade allsvensk fotboll i Östers IF under delar av 1980-talet. Foto: Kevin Wedin

Danderydstränaren: "Barn får aldrig åsidosättas"

Dan Jarl är tränare i IFK Stocksund. För honom spelar det ingen roll om laget vinner eller om att skapa en ny Zlatan – allt handlar om ett livslångt förhållande med fotbollen.

  • Publicerad 15:10, 27 mar 2018

Att ungdomar slutar att idrotta när de kommer upp i tonåren beror på en rad olika saker. Ett av skälen är att det tidigt blir en seriös elitsatsning. Men i IFK Stocksund finns Dan Jarl, tränaren som brinner för att alla ungdomar och barn ska få vara med och att skapa en livslång kärlek till idrotten.

– Jag hoppas att jag om cirka 30-40 år kommer se de här spelarna fortsätta spela med varandra, säger han när vi träffas på Stockhagen.

Han tränar ett av två pojklag för killar födda 2006, laget kallas ”P06 Future”.

– IFK Stocksund är en akademiförening, men vi måste också ha en verksamhet där alla är välkomna. Med ”future” så vill vi visa att våra barn är framtiden, säger han.

Inte ”skapa en ny Zlatan”

Laget består av 35 killar som har fyra träningstider i veckan. På varje träning ingår boll i varje moment och avslutas oftast med vad spelarna tycker är roligast – match. Genom att klubben har flera träningstider varje vecka vill Dan även främja att ungdomar ska ha tid med andra idrotter eller aktiviteter.

På så vis menar han att man får träna i den mån man kan och inget barn behöver välja att sluta med en idrott.

– Jag vill att mina spelare ska komma så långt de kan på alla nivåer, och det är viktigt att betona alla nivåer. Sen om den träning de får medför att de spelar i division 4 eller landslaget spelar ingen roll, det handlar om att behålla intresset.

Dan berättar att hans målsättning inte är att skapa en ny Zlatan när han tränar sina 12-åringar.

– Zlatan är makalös men när han är 74 år och inte rör sig lika graciöst längre kommer han tänka, varför slutade jag med fotbollen? Jag vill att alla dagens barn ska vara som fiktiva Nisse, som är 74 och har spelat fotboll i 69 år och haft fotbollen med sig hela livet – det ser jag som vårt största syfte.

Utvekclas olika

Bortsett från hur föreningar själva kan selektera grupper av barn så har även föräldrarna ett stort ansvar för att barnen vill fortsätta i föreningsidrott längre.

– Barn utvecklas olika och man vet aldrig vad som händer. Föräldrar vill ofta säga att deras son eller dotter spelar i ”förstalaget”, ”akademilaget” – men mår alla barn bra i det? Som förälder, ledare och tränare undvik att ta kommandot i barnens val inom sin idrott, fråga dem istället vad och hur de vill ha det och därefter vägled dem
i positiv anda.

I hans lag är vem som helst inte bara välkommen att provspela, man är välkommen att vara med helt och hållet, även om man så aldrig rört en boll tidigare.

– Att provspela i ett lag och få höra ”du är jätteduktig, men...”, det är ju hur tungt som helst – att bli bortvald är det värsta som kan ske. Vi får aldrig åsidosätta något barn.

Dan Jarl

Ålder: 51.

Bor: I Stocksund sedan 18 år tillbaka.

Yrke: Flygkapten på SAS.

Gör: Är fotbollstränare för P06-future i IFK Stocksund.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10

De gör journalistik om livet i Täbys skolkorridorer

Nyheter Eleverna satsar på hyperlokala nyheter Redaktionen på Åva gymnasiums skoltidning satsar på lokala historier och gemenskap mellan klasser. Nu vill de vinna pris för sin journalistik – igen.tisdag 19/2 11:54