De är bäst i hela Norden

Spånga baskets -04:or krossar allt motstånd. Deras taktik? Att stötta varandra!

  • Publicerad 11:34, 11 apr 2018

Om någon tycker att den inte är tillräckligt bra så kan man stötta den och säga att "jo men du är faktiskt bra".

Tre basketpass i veckan, ett fyspass och match nästan varje vecka – Spånga baskets -04:or kämpar hårt för att bli bäst på basket.

Och arbetet ger resultat. I påskas slog Spångas baskettjejer ut lag från Finland, Danmark och Sverige och tog guldmedalj i Scaniacupens nordiska mästerskap.

Men det är inte första gången tjejerna har satt Spånga på kartan. Även i januari regnade det guldmedaljer över laget, som vann internationella Lundaspelen mot lag från bland annat Tyskland och Italien.

Vi träffar tjejerna en måndag i april för att ta reda på vad som ligger bakom deras framgångar.

Basketbollar dunsar hårt mot golvet i hallen när vi kommer in i Spångahallen. Träningen har officiellt inte börjat än, men tjejerna är redan igång.

Bäst. Spånga baskets 04:or vann nordiska mästerskapen i sin åldersgrupp under påsken. Foto: Ylva Bergman

Vänner. "Vill man göra något så skriver man i lagchatten och så hänger vi alla tillsammans. Det är roligt", säger Tove Caesar, 13 år. Foto: Ylva Bergman

En av de som är på plats är Tove Caesar, 13 år, från Mariehäll. Hon har varit med sedan sexårsåldern, då många i laget gick i samma förskoleklass på Sundbyskolan.

– Jag tror att det som gjort att vi faktiskt blivit så bra som vi är, är att vi har sådan fin sammanhållning och att vi stöttar varandra. Till exempel om någon tycker att den inte är tillräckligt bra så säger vi "jo men du är faktiskt bra". Då kan man trigga varandra och lösa situationen, säger Tove Caesar.

Var kommer det ifrån?

– Jag vet inte riktigt. Jag tror att det handlar om att vi är snälla. Och igen, sammanhållningen. Vi kommer hit och vi har ett mål – vi är fokuserade på att bli bättre och på att ha roligt.

Mikaela Millberg, 13 år, från Sundby är inne på samma spår.

– Vi bryr oss om varandra och har känt varandra så länge, säger hon.

Lagets kärleksfulla ton syns även på lagets Instagram-konto, som är fullt av uppmuntrande ord och personliga födelsedagshälsningar till lagmedlemmarna.

Mantra. "Ett, två , tre, Spånga!" Foto: Ylva Bergman

Coach. "Laget har blivit en del av mig", säger Andreas Andersson som tränar tjejerna vid sidan av sina universitetsstudier. Foto: Ylva Bergman

Tjejernas huvudcoach, Andreas Andersson från Sundby, har varit med sedan starten. Även han pekar på sammanhållningen som en nyckel till framgångarna.

– Det handlar om att alla tjejer ska känna sig viktiga. Alla kan inte vara stjärnan kanske, men det handlar om att låta alla få synas och utvecklas. Så länge alla känner sig viktiga för laget så är det nog också roligt att vara med, säger han.

Vad är nästa steg?

– Det är en fråga jag ställer mig själv, att vinna Scania var stort. Nu är vårt mål att hålla uppe nivån och hålla kvar alla tjejer inom sporten. Nästa år handlar det kanske om att vinna svenska mästerskapen, som vi först får delta i då. Och kanske att få in några tjejer till landslaget.

Guldmedaljörer

I påskas vann Spånga baskets -04:or Scaniacuppen i Södertälje. Därmed blev de bäst i Norden i sin åldersgrupp. I januari nådde laget även framgång i Lundaspelen i södra Sverige, där de tog guld.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Misstänkt mord i lägenhet i nordvästra Stockholm

Nyheter Stor polisinsats pågår En person har påträffats död i en lägenhet i Tensta. Polisen har inlett en utredning om mord alternativt dråp.tisdag 19/2 12:18

Ny dom i striden om avloppstunneln från Bromma

Nyheter Högsta instans gav Naturvårdsverket rätt Nu har en ny dom kommit i frågan om den nya avloppstunneln mellan Bromma och Henriksdal. Mark- och miljööverdomstolen ger Naturvårdsverket rätt i att taket för fosforutsläpp måste sänkas.tisdag 19/2 11:47