Framgångar. Lagkaptenen Rodrigo Duran, föreningens ordförande Matinou Inoussa och huvudtränaren Yousef Matta är glada över att laget ska spela i division fem till våren, men ser det också som en utmaning. Foto: Mikael Andersson

De är hela Söderhöjdens lag

Efter flera säsonger i division sex har IF Söderhöjden Wasa nu kvalat till division fem. Men det är inte bara vinst som är grejen för Jakobsbergslaget.

  • Publicerad 16:08, 19 okt 2018

Laget. I nuläget är runt 20 personer med i truppen som tagit sig till division fem. Foto: Privat

Det är en rå höstkväll på Tallbohovs idrottsplats, IF Söderhöjden Wasas hemmaplan. Föreningen startade upp på nytt 2011 efter att ha legat nere några år.

– Vi var ett gäng från Söderhöjden som spelat ihop tidigare och startade igång igen, berättar Matinou Inoussa, föreningens ordförande.

Då var det både ungdoms- och vuxenlag som drog igång. Fokus låg mycket på det sociala, att vara en mötesplats för unga snarare än att vara en renodlad sportförening. Men hård konkurrens om tränare med de mer etablerade fotbollsklubbarna i Järfälla och svårigheter i spelaråterväxten gjorde att föreningen kokade ner till ett lag.

Det blev laget som, efter fyra säsonger i division sex, kammat hem segern i hela serien, och därför tagit sig till division fem inför nästa säsong.

"Öppna dörrar"

Truppen består av ett 20-tal spelare i olika åldrar, och många är återvändare som spelat i klubben i yngre år.

– Det beror på att vi har så kul. Många saknar tugget i omklädningsrummet och vill spela igen, säger Matinou Inoussa.

Lagkaptenen Rodrigo Duran instämmer.

– Att träffa gamla vänner på fotbollsplanen är värt mycket. Många har familj och barn, och det är värdefullt att också komma hemifrån och få tid med grabbarna. Det handlar inte bara om fotboll.

Han fortsätter:

– Många olika kulturer samlas på fotbollsplanen, vi har spelare som är afrikaner, latinamerikaner, svenskar, araber, turkar. Här spelar det ingen roll var du kommer ifrån, det är öppna dörrar, säger Rodrigo Duran.

Laget tränar två gånger i veckan och spelar hemmamatcher på fredagskvällar. Bortamatcher blir det också någon gång per vecka.

Många av spelarna har vuxit upp på Söderhöjden, och har ofta spelat på högre nivå tidigare.

" Många olika kulturer samlas på fotbollsplanen, vi har spelare som är afrikaner, latinamerikaner, svenskar, araber, turkar. Här spelar det ingen roll var du kommer ifrån, det är öppna dörrar", säger lagkaptenen Rodrigo Duran längst till vänster. Till höger föreningens ordförande Matinou Inoussa och huvudtränaren Yousef Matta. Foto: Mikael Andersson

Ett gäng vinnarskallar

Trots att laget nu består av vuxna, är förhoppningen att bli hela Söderhöjdens lag, där unga går på matcherna.

– Jag brinner för fotboll, och vi har roligt på plan, det är vad som gäller för oss. Jag vill att unga också ska komma hit och inspireras, att vi ska vara en referenspunkt, säger Yousef Matta, lagets huvudtränare.

Men att vinna serien har gjort laget tagna på sängen.

– Det har varit en tuff resa. Det är inte lätt att vinna en serie, och det är inte lätt att sen gå upp en serie, säger Yousef Matta och skrattar.

Bland annat innebär det fler matcher längre bort, och fler domare som måste avlönas. Något som kan bli utmanande för en mindre förening.

Hur strategin för att klara den tuffare serien i vår ska se ut vet inte laget än, som har gått på uppehåll för hösten.

Men det handlar inte enbart om att ha kul, menar lagkaptenen. För det är inte bara det som bidragit till lagets framgång.

– Under match kommer vinnarskallarna i laget fram, haha! Många som spelade när de var yngre har vinnarmentaliteten kvar. Den försvinner inte efter 30, säger Rodrigo Duran.

Det här är IF Söderhöjden Wasa

Föreningen har funnits med varierande namn och utformning i olika omgångar under många år. 2011 startade den upp igen.

Nu består föreningen av ett herrlag med spelare i olika åldrar. De kammade hem vinst i division sex och spelar nästa säsong i division fem.

Hemmaplan är Tallbohovs IP på Söderhöjden i Jakobsberg.

Stockholm Direkt