Foto: Michael Folmer

De ska vinna Sveriges kärlek i talang 2014

De har kört Världsmästerskapen, Europamästerskapen och Svenska mästerskapen. De är tvillingarna som tillsammans vill att allmänheten ska få upp ögonen för sporten enhjuling. Nu är de aktuella i Talang 2014 och kommer inom kort att synas i tävlingens semifinal. – För oss är det viktigt att sprida sporten, säger Martin Sjönneby.

  • Publicerad 10:40, 29 apr 2014

På torget utanför Turebergshuset börjar solen gå ner. Mitt på torget är det full aktivitet. Två killar i randiga tröjor hoppar fram och tillbaka på två enhjulingar.
Ena sekunden är de en meter upp i luften och nästa sekund hoppar de upp på en avbärare. Martin och Josefin Sjönneby är tvillingar, de vet inte riktigt om de är enäggstvillingar men de tror inte det.
– Vi är lika men inte så lika, säger Martin, han i den svartrandiga-tröjan.
Tvillingarna, eller Unitwins som de kallar sig, började åka enhjuling för tio år sedan. Både Martin och Josef är elitcyklister inom Extrem enhjuling med medaljer från både Europa- och världsmästerskap.
Martin toppar meritlistan, som nuvarande världsmästare i höjdhopp på enhjuling, med 132 centimeter.
– Egentligen är mitt rekord 142 centimeter men eftersom jag gjorde det på träning är det 132 centimeter som är det officiella, säger Martin
Josef däremot, är bättre i tricktävlingen Flatland där han har åkt hem ett VM-brons.
– Det är en slump egentligen, att vi är bra på olika saker, fortsätter Martin.
Man kan säga att tvillingarna Sjönneby lever enhjuling. När de inte tävlar eller studerar åker de på jobb över hela Norden.
Nyligen var de i Finland på uppvisning, och efter det åkte de direkt till Danmark. Deras jobb är uppdelat i två kategorier – den ena är cirkus- och uppvisningsdelen och den andra är prova på-delen.
Eftersom de har varit med i SVT:s program Rampljuset är det många som känner igen dem när de är ute och showar.
– Det är roligt, både vuxna och barn kommer fram till oss och berättar att de har sett oss i tv, det är roligt, säger Josef.
Just nu är de aktuella i Talang 2014. För dem var det viktigt att charma Robert Aschberg på audition.
– Aschberg är svår. Men han gillade oss, det känns skönt.
Men vad har ni för mål med cyklingen?
– För oss är det viktigt att sprida sporten men också att folk ska få upp ögonen för unika sporter överhuvudtaget. Sedan är det ju så klart viktigt för oss själva att fortsätta utvecklas som åkare, säger Josef.
Ni är tvillingar, men hur lika är ni som personer egentligen?
– Inte så väldigt egentligen. Vi har båda starka viljor och det kan ibland krocka, ingen vill ge sig.

Relaterad information

Fakta

Namn: Martin och Josefin Sjönneby.
Ålder: 21.
Gör: Martin jobbar i enhjulingsbutik och Josef studerar retorik.
Bor: Helenelund.
Födda: I Gagnef i Dalarna.
Meriter: Josef: VM-brons i flatland, Martin: världsrekord i höjdhopp, 132 centimeter.
Aktuella: I Talang 2014.
Fakta enhjuling
En enhjuling är en cykel som endast har ett hjul.
Att cykla enhjuling är något alla kan lära sig. Det tar cirka 15 timmar och kräver att man är fokuserad. Balansen är en viktig del men inte allt, den utgör endast 20 procent. Resten är koordination, fokusering och uthållighet.
Åldern har ingen betydelse, man kan börja cykla från fem- till sjuårsåldern och uppåt finns det ingen gräns. Alla som satsar cirka en timme per dag i två veckor eller två hela dagar lär sig cykla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Efter #metoo: "Vi kämpar i motvind hela tiden"

Nyheter Tjejjour bjuder in till panelsamtal med kommunen Drygt ett år har gått sedan #metoo-rörelsen tog fart. Men vad har hänt sedan dess? Alldeles för lite, tycker volontärerna och de anställda på queer-, trans- och tjejjouren Indra. Nu anordnar de ett...fredag 16/11 12:00

Sollentunahäktet lex Maria-anmäls

Nyheter Häktad man dog av vätskebrist Kriminalvården lex Maria-anmäler nu fallet med den man som satt häktad i Sollentuna förra året och dog på grund av vätskebrist.torsdag 15/11 15:52

Så mycket har SL-kortet höjts sedan 1971

Nyheter ✓Hela listan ✓Experterna: Fortfarande billigt ✓"Då skulle det kostat 3 000 kronor" Nu står det klart att SL:s månadskort höjs med 30 spänn till 890 kronor vid årsskiftet. StockholmDirekt har talat med två forskare som förklarar varför de tycker det är rimligt.torsdag 15/11 7:00