Veteran. Lagets äldsta spelare Johannes har spelat volleyboll i 50 år för att det är den enda bollsport han gillar. De senaste 20 åren har han spelat med laget i Huddinge. Foto: Sara Ringström

Lär varandra. ”Det kommer nya varje gång. Nu kan jag börja ge tips”, säger Sandra Mattsson, till vänster, som började spela Korpenvolleyboll i Vårbyhallen för ett år sedan.

Prestigelöst. ”Alla är välkomna. Det ska vara enkelt och billigt. Det är Korpen i ett nötskal!”, säger Jens Johansson, ordförande i Korpenföreningen Huddinge-Botkyrka. Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

De tar träningen på volley

De är mellan 16 och 69 år gamla. Någon har aldrig spelat förut, någon har spelat i över 50 år. Korpen Huddinges volleybollag tränar inte för att vinna matcher. De tränar för att ha kul.

  • Publicerad 11:39, 7 apr 2017

Klockan närmar sig åtta och det är torsdag kväll. Det innebär volleyboll i Vårbyhallen.

Annica Hammar håller i en lista över 90 registrerade medlemmar. Men hur många de blir på kvällens träning är svårt att säga, menar hon.

– Folk kommer och går, säger hon och välkomnar en spelare med en kram.

Själv hon har spelat korpenvolleyboll ”i evigheter”. Började redan innan några av lagets spelare var födda.

– Det här är ett så enkelt sätt att mötas på, säger hon och berättar om hur en 69-årig spelare från Finland förra veckan satt på en bänk vid planen och pratade volleyboll med en ung spelare från Afghanistan.

För några år sedan var de plötsligt bara fyra personer på träningen, så hon satte upp några informationsblad och snart var de full sal igen.

– Det är jättetråkigt att behöva säga, men vi kan knappt ta emot fler. Vill man vara med får man gärna ringa innan, säger hon.

Spontanidrott

Jens Johansson, ordförande i Korpförening Huddinge-Botkyrka, menar att det är just det spontana som är en av korpenidrottens stora fördelar.

– Det kan diffa på 20 pers från vecka till vecka. Det är det som är skönt. Spontaniteten! Du ska kunna vara borta två år och ändå komma hit, säger han.

En efter en droppar in och välkomnas av Annica.

– Hon och Carita har mammarollen i föreningen. De gör att alla känner sig hemma, säger Jens Johansson.

Annica sätter upp spelschemat på väggen, delar in alla i lag och sedan börjar spelet.

– Den lappen definierar exakt hur det är här. Det är några hitåt, några ditåt och några i mitten. Det enda kraven vi har är en medlemsavgift på 100 kronor per år.

Det behövs inga matcher för spelarna ska motiveras att träna, menar han.

– Vi drivs såklart av att bli bättre, men det skulle inte betyda något om vi inte gjorde det här tillsammans. Folk kommer hit för att det är kul. Man vill såklart bli bättre, men blir man inte det så är det ingen som bryr sig om det. Två sekunder efter matchen har man glömt resultatet ändå.

Tittar på i stället

Nicole Chavez står vid sidan av planen. Hon är bollrädd men brukar komma för att titta när hennes pojkvän tränar.

– Det är roligt att det är så blandat här. Det är många här som inte kan svenska. De lär sig medan de spelar, säger hon.

Första setet avslutas. Men träningen är inte slut förrän strax efter 22.00.

Sandra Mattson stannar upp för en kort paus innan hon springer ut på planen igen. När hon började för ett år sedan hade hon bara spelat volleyboll någon enstaka gång i skolan.

– Jag kunde ingenting, men det var många som kom med tips. Jag gillar att det inte behöver vara så tävlingsinriktat. Det är en vänskaplig och skön stämning här, säger hon.

Korpen

De första korpklubbarna bildades för över 100 år sedan. I dag är det en folkrörelse med närmare 400 föreningar över hela Sverige.

Korpen Huddinge-Botkyrka har idag ca 700 medlemmar som tränar fotboll, rinkbandy, badminton eller parkour.

Vill du spela volleboll i Vårbyhallen på torsdagar? Kontakta Carita Lindvall på telefonnummer 0705-50 13 43.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.