Snabba. Spelet blir snabbare inomhus vilket gör att spelarna måste springa mer. Foto: Privat

De tar trendiga bollsporten till Hässelby

Futsal är en form av inomhusfotboll som växer snabbt i Sverige. Nu ställer Hässelby SK för första gången upp i Svenska fotbollsförbundets futsalserie – som enda lag i Västerort.

  • Publicerad 16:30, 3 jan 2018

Mindre plan med färre spelare, tyngre boll och obegränsade byten. Det är några av skillnaderna mellan utomhusfotboll och futsal, en form av inomhusfotboll. Sporten är relativt ny i Sverige och växer så det knakar. Nu finns en egen sektion i Hässelby SK med lag för pojkar födda 2003-2004 respektive 2005-2006.

– Det blir ett högre tempo så man måste vara snabbare i tanken. Så det är ett bra sätt att träna på tekniken, säger spelaren Denzel Barbosa.

Det är tredje säsongen de kör men nytt för i år är att de är med i Svenska fotbollsförbundets futsalserie, som enda lag från Västerort. Matcherna är två gånger 20 minuter och spelas med en målvakt och fyra utespelare.

– Jag och Thomas Ljung, som båda är föräldratränare i HSK, ville starta lag över åldersgränserna och klubben tyckte att det var en bra idé. Det är ett alternativ till innebandy eller hockey som annars är populära vintersporter i Hässelby, säger tränaren Stefan Nerlich.

Är pilotlag

Än så länge finns det bara lag för killar i klubben. Enligt Stefan Nerlich beror det på att de har funkat lite som pilotlag.

– Men det har kommit många frågor från tjejerna så nästa år kanske det blir ett tjejlag också, säger han.

Spelarna är överens om att tekniken blir bättre inför utomhussäsongen, men det råder delade meningar om vad som är roligast. En sak är i alla fall säker – det blir fler mål inomhus.

– Det beror på att det är en mindre plan. En match vann vi med 16 mål, men runt åtta mål är väl ganska normalt, säger spelaren Alex Nerlich.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Planen: Nytt höghus ska utmana DN-skrapan

Nyheter ✓StockholmDirekt avslöjar ✓Byggplanerna i Marieberg tar ny fart DN-skrapan kan få konkurrens på höjden. Det är grannen som nu ansöker om att förändra Mariebergs siluett genom att smacka på med bra många nya våningar ovanpå befintliga hus.torsdag 17/1 16:34