TJUGO. Det blev 20 allsvenska matcher, plus två i kvalet, för Jesper i AIK 2018/19. Totalt 13 poäng (5+8). Foto: Anders Ekström

Drömmen uppfylld: Jesper ska spela VM

I drygt två år har han satsat hårt på att komma med till U19-VM i Kanada. Och nyligen kom glädjebeskedet: Jesper Andersson är en av de 20 utvalda.

  • Publicerad 14:40, 25 apr 2019

Till skillnad från andra lagsporter har innebandy ”bara” två landslag: ett för U19 och ett för seniorerna. I till exempel fotboll, bandy och hockey kan du spela i blågult från 15-årsåldern, men innebandyn har valt en annan väg.

Därför är det få mästerskap att sikta mot, man får oftast bara en chans att spela. Jesper Andersson började drömma för drygt två år sedan då han fick reda på att hans årskull skulle spela VM 2019 i Kanada.

– Man har ju sett äldre spelare spela i världsmästerskapet och då blivit rejält sugen. Jag har haft siktet på att få spela U19-VM i drygt två år och haft som mål att komma med, säger Jesper som bor i Sjukyrkoberget.

Och nyligen kom beskedet han väntat på. Jesper, med moderklubb Grimsta AIK, var en av de 20 utvalda spelarna.

– En dröm som jag haft länge och det känns skitkul att komma med.

Med hela vägen

Förra sommaren togs första steget till att bilda ett svenskt landslag. Jesper var med redan från första lägret, på Bosön, och de tre samlingarna efter det.

När kände du att VM-spel närmade sig?

– Efter EFT (European floorball tour) i oktober kände jag att det gick bra. Sen tyckte jag att jag gjorde en bra Finnkamp i februari och då kände jag att chansen verkligen fanns och att jag var på rätt väg.

Sverige har missat guldet de två senaste gångerna, både 2015 och 2017. För en så stor innebandynation som Sverige är det en stor missräkning och det är bara den ädlaste valören som gäller i Kanada.

– Det finns inget annat än att sikta på guldet, det måste alltid vara Sveriges inställning. Jag tycker vi har en jättebra trupp som presterat bra hittills.

Blågult spelar i samma grupp som Tjeckien, Danmark och Slovakien. I den andra gruppen återfinns den stora rivalen Finland.  

Vad ser du mest fram emot?

– Att få spela och vara delaktig, och framförallt hela upplevelsen. Det är speciellt att det är Kanada, VM har aldrig spelats utanför Europa förut.

Har intresse från SSL

Centern Jesper kommer från en allsvensk säsong i AIK som han beskriver som ”sådär”. Laget blev fyra i tabellen och föll sedan i SSL-kvalet.

– Vi gjorde en hyfsat godkänd insats ändå, vi fick ihop alla bitarna bra under andra halvan. För egen del tycker jag att jag borde kunnat bidraga mer. Jag är aningen missnöjd då jag hållit lite för ojämn nivå.

Till nästa säsong har 19-åringen inte bestämt sig var han ska spela än. AIK är ett alternativ, liksom högsta serien.

– Jag har lite intresse från SSL, vilket känns kul och uppskattat. Men jag tar inga beslut än på ett tag. Jag tar VM först och sen ska jag gå ut skolan, efter det får vi se.

Stockholm Direkt