NY SEGER. Oliver Horrsell (tvåa f.v) omfamnas av Felix Dahlgren, Jonathan Rodensjö och Fredrik Falk. Väsby vann norrortsdebyt mot Vallentuna med 7–3. Foto: Bror Rosenback

Effektivt Väsby vann klart

Trots ett spel som hackade på en cylinder hämtade Vilda Väsby med sig tre poäng i bortamatchen mot ärkerivalerna Vallentuna BK. Nyckeln blev fyra minuter i slutet av första- och början av andra perioden.

  • Publicerad 19:40, 26 jan 2020

Väsby IK HK har av hävd svårt i Vallentunas hockeytempel. Skillnaden i kvalité och tabellplacering brukar inte avspegla sig i insatsen på isen.

I eftermiddag fick hemmalaget dessutom en pangstart när Väsbyfostrade Andreas Paulsson gav hemmalaget ledningen efter 1.07. Det kunde blivit än bättre för VBK som i matchinledningen visade störst beslutsamhet och kom till lägen framför Edvin Olofsson i Väsbymålet.

Vändning på en minut

Successivt hittade Väsby en väg in i matchen och 1–1 (18.06) kom efter en snabb spelvändning där Leonard Forselius kunde försvara pucken innanför blålinjen till dess assistans kom av Carl Wassenius och AIK lånet placerade pucken lågt intill Alexander Jirhages vänstra stolpe.

Minuten senare fick väsbyiterna till ett etablerat spel i anfallszon och från backplats skickade Oliver Horrsell ett handledsskott mot mål. Sist att förstå att pucken landade i krysset var målskytten. Han reagerade på Manfred Ehlers glädje.

Assistduon levererade

Väsbys ledning kändes inte motiverad efter 20 minuter. Efter 23 var den det. Pontus Karlsson lyfte in 3–1 och Elliot Lorraine stötte in 4–1, båda fick delikata assist av Christian Holmblad respektive Johannes Nilsson.

Just Nilsson kändes mer alert än tidigare i vinter och han assisterade även till femte målet som gjordes av Lubomir Fetkovic.

VBK hann reducera innan andra pausvilan och Väsbys 5–2-ledning kändes inte stabil. Främst handlade det så långt om effektivitet och mindre sprakande hockey.

– Insatsen är väl ganska okej, vi kommer inte riktigt upp i nivå. Men hittar ändå fokus i de viktiga momenten, säger tränaren Viktor Tuurala.

Mål i tom bur

Manfred Ehlers 6–2-mål i powerplay borde försatt hemmalaget i Törnrosasömn, men icke. VBK gjorde ännu ett reduceringsmål och fick omgående chansen i powerplay. När Väsbyspelarna väl stängt ner den tvåminutaren mattades VBK. Med mer än tre minuter kvar lämnade hemmalaget målburen tom, det nyttjade Fredrik Falk med ett precisionsskott från egna blålinje.

– Vi gör det vi ska i dag, vi svarar upp när de gör första målet. Vi kommer igång i andra och fortsätter svara på deras mål, analyserar Oliver Horrsell, som hittat tillbaka till formen efter skade- och sjukfrånvaro i upptakten av allettan.

I tabellen blev det ledarskifte i toppen. Borlänge tog vid när Hudiksvall föll mot Boden, Väsby är kvar som trea, fyra poäng efter masarna men med en match mindre spelad.

Matchens tre stjärnor

*** Johannes Nilsson

** Oliver Horrsell

* Lubomir Fetkovic

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt