Träning. Förberedelserna igång inför åttondelsfinalen mot BK Zeros från Motala. Foto: Nicolas Leon

Efter succésäsongen - Falcaos damer på väg mot SM-final

På bara ett par månader har damerna i Falcao futsal gjort succé. Nästa helg väntar slutspel i SM. I en sport många kanske inte känner till. – Futsal är en egen sport, säger Elin Sköld, som spelat sedan i höstas.

  • Publicerad 14:20, 10 feb 2017

" Här rör du bollen dubbelt så mycket

” Öka hela vägen, en till runda ” Orden kommer från Nazanin Vaseghpanah, före detta spelare och tränare i AIK:s damlag. I kväll och sedan några månader är hon spelare i Falcao Futsal. Laget förbereder sig för det som komma skall. Åttondelsfinal i SM kommande vecka.

– Jag är någon som sätter höga krav och hittills har vi bara nått åttondelsfinal. Vi har inte åstadkommit något ännu, säger ”Naza”.

I september startades damlaget upp och med det i åtanke har utvecklingen minst sagt gått snabbt. I damligan vann laget serien med ett ynka mål bättre än förra årets mästare Lindahl FF.

– Jag har aldrig drömt om att bli tränare men det var naturligt att tacka ja. För två år sen hade vi bara ett herrlag. Titta nu, vi har en ungdomsverksamhet och damlag. Det är kul att vara med från början och se utvecklingen, säger Luciano Lorca, tränare för laget.

Hemlig sport

Men att lyfta sporten lokalt och få den att växa har tagit tid. När Luciano var yngre var det ingen som berättade att futsal var en egen sport och de flesta tjejer i laget kände inte heller till sporten.

– Jag har varit svensk representant för svensk futsal och nämnt att jag gärna skulle komma till skolorna runtom i Botkyrka och visa upp sporten. Men det har varit tufft.

Krävs mer teknik

Futsal kan vara ett alternativ för någon som slutat spela fotboll. Samtidigt understryker Luciano Lorca hur sporten skiljer sig från att spela utomhus.

– Här rör du bollen dubbelt så mycket som du gör ute, om du inte är teknisk skicklig kommer det bli svårt, men självklart kan futsal vara en andra chans.

Elin Sköld, spelare i laget, håller med.

– Innan jag kom hit hade jag bara spelat en enklare form av inomhusfotboll. Nu kan jag säga att jag fått en helt annan syn på futsal och det är en egen sport. Många i laget har slutat spela fotboll och spelar endast futsal.

Nazanin Vaseghpanah anser att om sporten ska bli större måste förbundet satsa ännu mer.

– Det finns många som slutar med fotbollen för att de inte får ut sin potential. Istället kan de börja spela futsal. Men då gäller det att förbundet verkligen menar allvar och vill lyfta sporten.

Idag går det att se hur sporten är på frammarsch och ett par gymnasieskolor har startat futsalutbildningar. Dessutom så är det, sett till antal utövare, den största inomhusporten i landet och är före både innebandy och handboll.

– Prio ett nu är att få mera publik till matcherna, vi har bara ungefär 100-200 personer under matcherna, för det i sin tur lockar till sig annonsörer och pengar, säger Luciano Lorca.

Hur ser du på framtiden för futsal?

– Jag ser inga gränser, inom två år kan jag se finalerna för herrar och damer spelas i Globen.  

Spelare. Daniella Chamoun, med meriter från både Djurgården och AIK Foto: Nicolas Leon

Hård. "Jag har sagt till tjejerna att det är de bästa som spelar" berättar Luciano Lorca Foto: Nicolas Leon

Futsal

2006 ändrade Svenska Fotbollsförbundet namnet 5-manna fotboll till futsal.

Största inomhusporten i Sverige med över
155 000 registrerade.

Förutom herrar och damer, har Falcao futsal ett utvecklingslag för pojkar och flicklag.

Svenska mästare är Göteborg för herrar och Lindahl för damer

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.