Premiär. William Hansson gjorde debut i Alpina världscupen förra veckan. Arkivbild från när vi träffade honom 2017. Foto: Mikael Andersson

Efterlängtad debut i Alpina världscupen

För tre år sedan berättade William Hansson för StockholmDirekt att hans mål var att komma in på ett skidgymnasium och så småningom tävla i Alpina världscupen. Två mål han nu kan bocka av på listan.

  • Publicerad 16:25, 13 jan 2020

William Hansson från Smedslätten stod på skidor första gången när han var tre år. Idag är han 18 år, och mycket har hänt sedan dess. Han är med i Mälaröarnas alpina skidklubb, men bor nu i Malung där han går på skidgymnasiet.

När BrommaDirekt träffade honom i februari 2017 höll han på att förbereda sig inför inofficiella ungdoms-VM. Nu, tre år senare, har han precis gjort debut i Alpina världscupen i Madonna Di Campiglio i Italien.

– Det var superkul, det går nästan inte att beskriva. Jag har aldrig haft så roligt när jag åkt, säger William Hansson.

LÄS ÄVEN: Smedslättsbon William lever och andas skidor

Besked tre dagar innan

Han kom med i juniorlandslaget, träningsgrupp 3, förra årets säsong. Men att han skulle tävla i världscupen i slalom fick han reda på bara några dagar innan loppet.

– Jag hade varit i Kina och tävlat, och gjort ett bra resultat. Veckan efter det var jag och tävlade i Europacup i Frankrike, och efter det fick jag köra i Madonna, säger han.

Så, hur gick det?

– Det gick helt okej, det var en tuff backe jag aldrig åkt i. Sen gjorde jag ett misstag i sista flacken som kostade på rätt mycket, men jag fortsatte och tog mig i mål.

Resultatet innebar att han inte nådde hela vägen för att kvala till andra åket, men William är nöjd ändå.

Vad har gjort att du kommit dit du är idag?

– Jag har varit i en väldigt bra träningsgrupp. Hela gänget har tränat hårt hela säsongen och det har varit bra stämning, säger han.

Tävlingarna avlöser varandra för William, och det blir inte mycket ledig tid vare sig i Malung eller hemma hos familjen i Smedslätten. Men det är lite det som är charmen, menar han.

– Jag gillar att resa runt och träffa folk, se nya platser och skidorter.

Vad är ditt nästa mål med skidåkningen?

– Nu hoppas jag ta poäng i Europacupen, sen i mars ska jag vara med på junior-VM. Jag hoppas få stå på pallen.

William Hansson

Ålder: 18

Från: Smedslätten

Bor: Malung, Sälen

Studerar: Malungs skidgymnasium

Klubb: Mälaröarnas alpina SK

Gör: Tävlar i slalom och storslalom, med i juniorlandslaget

Visa merVisa mindre