Emilsson vid sina drömmars mål

VM i Ironman blev en häftig men tuff utmaning för Ekerösonen Thomas Emilsson.

  • Publicerad 15:50, 18 okt 2017

Allt som jag försökte få i mig kräktes jag upp med detsamma.

Efter ett lyckat VM-kval i Kalmar tidigare i år var i lördags dags för den 36-årige Mälarösonen Thomas Emilsson att ta sig an loppet med skräckblandad förtjusning.

– Den här dagen har jag så länge sett fram emot och även fruktat. Ironman på Kona är verkligen brutalt från start till mål, säger Emilsson.

Han anlände till Hawaii sex dagar innan tävlingen vilket var på gränsen för att acklimatisera sig.

– Jag hade helst haft mer tid på Hawaii innan loppet men efter några träningspass började det kännas bättre men jag hade problem med sömnen inför tävlingen, säger han.

Först ut var simningen som är Emilssons starkaste gren. Simningen gick två kilometer rakt ut från land och sedan tillbaka igen under tuffa förhållanden.

– Jag lyckades placera mig längst fram i mitten och vevade på ordentligt för att få någorlunda fritt vatten men det var hopplöst. Folk slet och rev i varandra och jag var inte särskilt ödmjuk heller. Men vilket vatten. Ständigt fri sikt till botten och stora vågor. Jag fick en del rejäla kallsupar och kom in i växlingen på 56 minuter. Helt okej med tanke på vågor, strömmar, dyningar, trängsel och utan våtdräkt, säger han.

Fick fem minuter straff

Sedan duschade han av sig saltvattnet och smörjde in sig med solskydd och tog sig an den fruktade cyklingen.

– Solen hade nu börjat bränna på ordentligt och vindarna rycker oregelbundet tag i en. Tyvärr var det väldigt trångt första delen upp till Hawi och efter cirka 75 kilometer hamnade jag inklämd vilket domaren tolkade som drafting. Det var bara att leta upp närmaste straffbox och avtjäna fem minuter ståendes innan jag fick fortsätta, säger han.

Emilsson tampades inte bara med strafftillägg och stekande hetta under loppet utan hade även problem med en krånglande mage.

– Allt som jag försökte få i mig kräktes jag upp med detsamma. Jag fick lite panik då jag behövde all energi och framförallt mineraler för att inte torka ut fullständigt, säger han.

Nöjd med dagen

Den avslutande löpningen blev väldigt tuff men med hjälp av publik, familj och vänner tog sig Emilsson igenom loppet.

– Första delen av löpningen som gick längs Ali’s drive mitt inne i stan kändes okej. Den delen av loppet var fullproppad av lokala och hitresta supporters som var utklädda Elviskopior och alla möjliga andra spex. Helt otroligt vilken häftig känsla. Vid backen upp mot motorvägen stod familj och vänner och hejade med plakat och glada tillrop. Det blev hett och på gränsen till outhärdligt. Vid 20 kilometer blev jag omsprungen av Daniel Adams Ray som med sitt alltid glada smile smittade av lite glädje till mig. Strax efter sprang klubbkamraten Petter Gisslén ikapp mig och då ryckte jag upp mig och hakade på. Vi passerade mållinjen tillsammans efter 10 timmar 13 minuter och var såklart väldigt nöjda över dagen trots allt, summerar Emilsson.

Tiden räckte till en 121:a plats av totalt 228 deltagare i klassen herrar 35-39 år för Emilsson.

Tider:

Simning 3.86 km: 56 minuter.

Cykel 180,2 km: 5:13 timmar.

Löpning 42 km: 3:51 timmar.

Total tid: 10:13 timmar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hockeyveteraner klättar uppåt

Sport Skås +35-lag i ishockey har tagit en plats i Elitserien nästa säsong.torsdag 19/4 16:30

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter