Emmys drivkraft är ett till SM-guld

Med sina 306 spelade matcher är Emmy Alasalmi den som gjort flest matcher i AIK dam. Som förebild har 25-åringen herrlagets ikon Christian Sandberg.

  • Publicerad 09:00, 11 sep 2019

Trots att hon bara är 25 år är Emmy inne på sin elfte säsong i AIK hockey. Totalt har backen gjort 306 matcher, vilket är flest av alla damer i klubben. Louise Nordberg Tenglin, 28, är fyra kamper bakom.

– Det känns stort och hedersamt, säger hon.

Förebilden är en annan AIK-ikon. Nämligen herrlagets Christian Sandberg som gjort närmare 600 svartgula matcher. Numera spelar han dock i HV71.

– Det har varit mitt mål att efterlikna Sandberg och vara damernas motsvarighet till honom. Men det är en bit kvar. Det betyder mycket för supportrarna att ha spelare som spelat länge i lagen.

Sandberg är ju forward och du back?

– Ja, men på plan vill jag mer efterlikna Erik Karlsson, ha ha.

Snart premiär

Emmy och AIK håller för fullt på att förbereda sig för en ny SDHL-säsong. Precis som coach Cipparone säger tycker Alasalmi att Gnaget är bättre nu än ifjol.

– Ja, det är vi. Vi har en stark grupp och fått in bra nyförvärv. Jag tycker även att konkurrensen är bättre och truppen bredare. Konkurrens är bra för laget och det har märkts hittills att mer tävlande har pushat laget framåt.

Att jobba med vinnarkulturen är bra, tycker Emmy.

– Det kan alltid förbättras. Alla får gå in i sig själva och våga utmana sig själv. Det gäller att inte hamna i en safe-zone och istället kunna se utanför ramarna.

Du har spelat länge, vad är drivkraften?

– Att ta ett till SM-guld, säger Emmy direkt. Jag har bara ett hittills och vill ha fler.

– Vi går alltid för guldet och har tagit lärdomar av tidigare år. Jag tycker att vi har en bättre trupp nu, har kvar stommen och är målinriktade.

Stockholm Direkt