Lovande. Många unga ERK-spelare gjorde stora framsteg under året. Foto: Kent Lundqvist

En säsong över förväntan

Enköpings rugbydamer och herrar har svarat för en säsong som varit över förväntan med många bra insatser och framgångar för klubben.

  • Publicerad 08:17, 2 nov 2017

Både damlaget och herrlaget gick in i säsongen med ganska lågt ställda förväntningar.

– Vi satsar på SM-slutspel i 7-manna och att bli ett mittenlag i 15-manna, det är två rimliga mål att sätta den här säsongen, sa damtränare Nicklas Proos inför säsongen.

Tim Johansson, veteran i herrlaget, sa inför säsongen:

– Vårt mål är att fortsätta utvecklas och det tycker jag vi gjort senaste ett och ett halvt åren och förhoppningsvis gör vi även det ett par år framåt. Viktigaste är att vi har känslan att vi går framåt i utvecklingen, resultaten kommer komma därefter,

Vi tog ett snack med rugbygurun Torbjörn ”Hästen” Johansson som ger oss sin syn på rugbyklubbens säsong 2017.

Hur har säsongen motsvarat klubbens förväntningar?

– Herrarnas säsong har varit över förväntan med SM-guld i Sevens och en säsong som avslutades med ett SM-brons i femton-manna. Många unga spelare fick sina genombrott och bevisade sin potential i seniorlaget.P18 vann också SM-guld och flera från P18 har fått debutera i landslaget.

Och damerna?

– Damerna vann ett SM-brons i XV och F18 vann ett SM-brons i USM. Tjejerna har också många unga spelare på gång till nästa år då de får spela seniorrugby. Damlaget har byggt upp laget med många unga tjejer under flera år och som i år fått lite ”cred” för sin träning. Framtiden ser ljus ut för damlaget.

Vad är den största förändringen denna säsong?

– Att fler har tränat bättre och att flera efter några tunna år har blivit seriösare och då speciellt de yngre. Gäller både damer och herrar.

Är det några spelare som blommat denna säsong?

– Ja, flera unga spelare som till exempel Oskar Proos, Hannes Nylén, Jonatan Thyr, Albin Luthman, Johan Rådkvist, Simon Linder, Liam Wartel, Oliver Lövgren och lite äldre Jim Wetterström. Bland damerna har Emma Skagerlind och Paulina Toresäter tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. Det finns flera unga tjejer som har stor utvecklingspotential.

Vad krävs för nästa steg?

– Mer träning, erfarenhet och att alla fortsätter att vara seriösa, avslutar ”Hästen”.

ERK 2017 summerat

Herrseniorerna vann Sevens SM-Guld under SM-veckan i Borås i en otroligt spännande final som avgjordes i sista sekunden av matchen.

Damerna vann en SM-bronsmedalj i XV och blev tvåa i norra Allsvenskan.

ERK Herr vann ett SM-brons i XV i SM-slutspelet. Herrarna kom 3:a i Allsvenskan efter några ”tunga” år och spelade semifinal mot Pingvin och fick chansen att spela om SM-medaljer igen.

Ungdom:

P18 vann Sevens SM-guld i Karlstad, P16 Sevens och ett P16 Sevens SM-silver i Karlstad.

ERK/Ungdom har i stort sett lag i alla ungdomsgrupper (några lag har inte fullt lag utan spelar tillsammans med andra klubbar i Mälardalen) och spelat bra i mälardalsserien under året. Lag i U6, U8, U10, U12, P14, P16, P18, F18 och 7s-lag i F18, P16 och P18 (U= flickor och pojkar spelar tillsammans).

Internationellt:

ERK har haft många tjejer och killar som spelat internationella turneringar under 2017. Emma Skagerlind, Paulina Toresäter (som också har varit på Fiji och tränat/spelat) och Robin Fransson, Jim Wetterström, David Bergvall, Adil Salahov, Hannes Nylen, Petter Johansson och Jonatan Thyr, Vincent Lindberg m.fl. Oskar Proos och Paulina Toresäter har också varit på Nya Zealand och tränat och spelat under våren.

Övrigt:

Emma Skagerlind och Sevenslandslaget spelar för första gången i Grand Prix.

Oskar Proos fick årets utvecklingspris av Sparbanken.

Paulina Toresäter har spelat flear internationella turneringar med landslaget och i andra ”tourlag”.

Robin Fransson var med och spelade upp herrarna i högsta Sevens-serien i Europa, Grand Prix.

Jim Wetterström vann poängligan i Allsvenskan 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Teo är stjärna – i två idrotter

Sport Teo Rydstedt är en av Upplands bästa fotbollsspelare. Han är också en av länets bästa handbollspelare.fredag 18/5 9:17

Kerim tackar nej till landslagspel i VM

Sport Enköpingssonen Kerim Mrabti jagas av det tunisiska fotbollslandslaget. Men Djurgårdsanfallaren väljer att tacka nej. – Det är ett för stort beslut att fatta med så kort varsel, säger Kerim till...måndag 14/5 15:15