Erfaren Björnfot siktar på guld i hemma-VM

Han har redan spelat flera mästerskap för Sverige och i april väntar VM – igen. Tobias Björnfot, 18, börjar bli en van landslagsspelare i ishockey.

  • Publicerad 12:00, 15 apr 2019

Säsongen 2016/17 fick Tobias Björnfot göra sin debut i den svenska landslagströjan. Sedan dess har han varit bofast i de yngre ungdomslandslagen i ishockey och gjort över 50 landskamper.

Förra säsongen var Frestagrabben med i en större internationell turnering med U17 (WHC) och framför allt spelade han i U18-VM som ett år yngre.

Och nu kommer nästa framgång.

18-åringen är uttagen till stundande U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik.

– Det känns kul och stort liksom. Det känns extra speciellt att det ska spelas på hemmaplan, direktsänds på SVT och att jag får avsluta med en turnering med 01-kullen, säger Tobias som har Väsby IK som moderklubb.

Spelat i blågult ihop länge

Ja, Tobias och flera av de jämngamla – 01:orna – har spelat ihop sedan U16. Efter detta VM ser landslagsspelandet lite annorlunda ut.

– Man har ju hängt ihop med flera av dom länge i Tre Kronor och det blir inte riktigt samma grej framöver. Så det gäller att avsluta snyggt tillsammans.

Du var med i U18-VM redan ifjol. En fördel?

– Ja, lite erfarenhet har man ju samlat på sig. Förhoppningsvis kan jag hjälpa till att sprida ett lugn i gruppen och vara ledare.

Är du en ledare?

– Jag försöker ta för mig och vara bra på isen och utanför. Jag har varit lagkapten alla U18-åren och van att tackla en lite större ledarroll i laget. Förhoppningsvis är jag kapten även i VM, det skulle vara en ära.

Många från Stockholm

Sveriges trupp är 08-inspirerad och består av tolv, av 23, stockholmare. Fem av dem är Tobias lagkamrater från Djurgården.

– Vi har många spännande namn och många har gjort bra ifrån sig i sina klubblag. Jag skulle säga att vi är ett hårt jobbande lag och att det är vårt största kännetecken.

Tre Kronor är i samma grupp USA, Lettland, Slovakien och Ryssland.  

– Det gäller att vi spelar en bra defensiv och är kompakta, då kan vi slå vilket lag som helst. Vi har ett bra powerplay och har flera skickliga spelare. Är vi bra från egen zon kan vi definitivt gå långt.

– Målet är guld, självklart. Presterar alla i alla matcher brukar det gå vägen.

Blev trea i J20

På hemmaplan har backen Tobias gjort en poängstark säsong i DIF J20 och tog där delat brons 2018/19. Vid sidan av juniorlaget tränar han mycket med a-laget och spelat elva matcher. Fyra av dessa var i det pågående slutspelet.

– En bra erfarenhet. Först var det ett fullsatt Skellefteå Kraft Arena och sedan ett fullsatt Hovet. Jag fick rysningar framför klacken, en cool känsla.

Har du utvecklats under säsongen?

– Ja, det tycker jag. Det är mycket hockey men det är ju det man älskar att göra. Jag tycker jag lär mig hela tiden och utvecklas ständigt både som spelare och människa.  

Tobias Björnfot

Ålder: Blev 18 år i april, född 2001.

Bor: Fresta

Moderklubb: Väsby IK HK

Klubb: Djurgårdens IF

Meriter: 11 matcher med Djurgården A, guld U16-SM, guld TV-pucken, bästa försvarare i TV-pucken, guld J18-SM, brons U18-VM, över 50 landskamper.

Aktuell: Ska spela U18-VM i Örnsköldsvik i april.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Runby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Runby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 11:33

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt