Fäktartalang kan sluta på topp

Hon är en av Nordens bästa fäktare i sin åldersklass och precis avslutat en mycket stark säsong. Men Emma Carlsson, 14 år i juli, är inte helt säker på att hon fortsätter i höst.

  • Publicerad 12:00, 10 jun 2019

I drygt sex år har Emma gått på fäktning i Solnaklubben En Garde. Efter att ha slutat med gymnastik ville hon ha en ny idrott – och blev fast direkt.

– Den är annorlunda och är en riktigt rolig sport, jag får mycket adrenalin av att fäktas, säger Emma Carlsson som bor i Solängen.

Redan för drygt fyra år sedan började hon att tävla utomlands och fick då bra sparring. Mot bra internationellt motstånd utvecklades den snart 14-åriga florett-fäktaren i rask takt.

2018/19 kom det stora genombrottet. Under nya tränaren, Tommaso Marchi, har utvecklingen gått spikrakt uppåt.

– Han har hjälpt mig mycket, både fysiskt och psykiskt. Jag tar en match långsamt i huvudet både inför och under och stressar inte mentalt. Det plus bra och hård träning har hjälpt mig framåt, fortsätter Emma som även går på friidrott i Tureberg (sprint och stavhopp).

Fantastisk säsong

Solängentjejen har denna säsong vunnit USM för U15 och även tagit brons i U17. Dessutom har hon blivit nordiska mästarinna på NM, vunnit en stor tävling i Barcelona och tagit totalsegern i Masters (fem deltävlingar).

– Det har varit min bästa säsong hittills och jag har vunnit det mesta som jag kan vinna i min ålder. Jag är stolt och nöjd, men jag kan alltid bli bättre och förbättra mig ännu mer. Det går alltid att göra det ännu bättre.

Som pricken över i:et denna starka säsong har Emma varit med och tränat med landslaget. Detta som yngsta fäktare någonsin.

– Det var såklart coolt och en bra träning.

Slutar troligen på topp

Men trots dessa framgångar kan karriären vara över, alternativt läggas på is. Emma står i valet och kvalet om hon ska försätta fäktas.

– Det är 50, 50. Nu när det är paus för sommaren ska jag ta mig en ordentlig funderare om jag ska fortsätta eller inte. Det är bara jag själv som kan avgöra hur det blir.

Anledningarna stavas ekonomi och att hon vill satsa mer på skolan.

– Fäktning är en dyr sport. Utrustningen, att vara med i klubben och framför allt alla resor kostar mycket. Det är tävlingar varannan helg, varav många är utomlands, och det blir mycket pengar i slutändan.

Du är lovande inom fäktningen, hur känns det att eventuellt ta en paus?

– Sorgligt, såklart, jag har tränat hårt i många år och kommit långt.  Men just nu lutar det åt att jag tar paus med fäktningen och kör friidrott istället.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hembygdsgården laddar för julmarknad

Nyheter Hallå där Anders och Per-Inge! Runt tusen personer brukar besöka julmarknaden på Hersby hembygdsgård. Den 8 december är det dags för dans runt granen, försäljning av julpynt och fika med glögg. Hur länge har ni hållit på med det...tisdag 19/11 16:50

16-åring döms för mord på kamrat

Nyheter Påföljden blir rättspsykiatrisk vård Nu har domen kommit mot den 16-åring från Danderyd som mördade sin kamrat med yxa i Sollentuna. Han döms både för mord och förberedelse till mord. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.måndag 18/11 13:43

Gårdens klappinsamling blir en tradition

Nyheter Tredje året i rad: "Det betyder mycket att få ge bort något" För tredje året i rad samlar Bögs gård in julklappar till välgörande ändamål. Insamlingen börjar i samband med första advent och pågår fram till den 20 december.måndag 18/11 11:30
Stockholm Direkt