Fäktartalang kan sluta på topp

Hon är en av Nordens bästa fäktare i sin åldersklass och precis avslutat en mycket stark säsong. Men Emma Carlsson, 14 år i juli, är inte helt säker på att hon fortsätter i höst.

  • Publicerad 12:00, 10 jun 2019

I drygt sex år har Emma gått på fäktning i Solnaklubben En Garde. Efter att ha slutat med gymnastik ville hon ha en ny idrott – och blev fast direkt.

– Den är annorlunda och är en riktigt rolig sport, jag får mycket adrenalin av att fäktas, säger Emma Carlsson som bor i Solängen.

Redan för drygt fyra år sedan började hon att tävla utomlands och fick då bra sparring. Mot bra internationellt motstånd utvecklades den snart 14-åriga florett-fäktaren i rask takt.

2018/19 kom det stora genombrottet. Under nya tränaren, Tommaso Marchi, har utvecklingen gått spikrakt uppåt.

– Han har hjälpt mig mycket, både fysiskt och psykiskt. Jag tar en match långsamt i huvudet både inför och under och stressar inte mentalt. Det plus bra och hård träning har hjälpt mig framåt, fortsätter Emma som även går på friidrott i Tureberg (sprint och stavhopp).

Fantastisk säsong

Solängentjejen har denna säsong vunnit USM för U15 och även tagit brons i U17. Dessutom har hon blivit nordiska mästarinna på NM, vunnit en stor tävling i Barcelona och tagit totalsegern i Masters (fem deltävlingar).

– Det har varit min bästa säsong hittills och jag har vunnit det mesta som jag kan vinna i min ålder. Jag är stolt och nöjd, men jag kan alltid bli bättre och förbättra mig ännu mer. Det går alltid att göra det ännu bättre.

Som pricken över i:et denna starka säsong har Emma varit med och tränat med landslaget. Detta som yngsta fäktare någonsin.

– Det var såklart coolt och en bra träning.

Slutar troligen på topp

Men trots dessa framgångar kan karriären vara över, alternativt läggas på is. Emma står i valet och kvalet om hon ska försätta fäktas.

– Det är 50, 50. Nu när det är paus för sommaren ska jag ta mig en ordentlig funderare om jag ska fortsätta eller inte. Det är bara jag själv som kan avgöra hur det blir.

Anledningarna stavas ekonomi och att hon vill satsa mer på skolan.

– Fäktning är en dyr sport. Utrustningen, att vara med i klubben och framför allt alla resor kostar mycket. Det är tävlingar varannan helg, varav många är utomlands, och det blir mycket pengar i slutändan.

Du är lovande inom fäktningen, hur känns det att eventuellt ta en paus?

– Sorgligt, såklart, jag har tränat hårt i många år och kommit långt.  Men just nu lutar det åt att jag tar paus med fäktningen och kör friidrott istället.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt