Filippa uppgraderas – och inspirerar klubbkamrater

För första gången på flera år har UVKK fått fram en A-åkare. Filippa Ekholms, 17, uppgradering inom konståkningen är något som gläder hela klubben och dessutom står fler Väsbyåkare på tur att avancera uppåt.

  • Publicerad 16:00, 30 nov 2018

Inom konståkningen finns det olika graderingar och det första steget är att bli C-åkare. Därefter strävar man uppåt och konståkarna blir bedömda av domare för att kunna avancera. Filippa Ekholm, 17, blev nyligen helt klar som A-åkare – vilket är klassen under elit.

Två domare kom till Vilundahallen och bedömde Filippa och i det sista testet var det hopp och piruetter som bedömdes. De gillade vad de såg och uppgraderade UVKK:aren till A-åkare.

– Det var roligt, såklart. Jag har alltid strävat efter att bli bättre och att kunna bli en A-åkare, säger Filippa som sedan hon var sju år varit med i Upplands Väsby konståkningsklubb.

Första gången på länge

Det är första gången på flera år som UVKK får fram en åkare i den näst högsta klassen. Något som gläder hela klubben. Speciellt huvudtränaren Izabela Corb.

– Det är stort. Filippa är en stor förebild för många här och flera åkare strävar själva för att nå dit. Nu har de sett att det är fullt möjligt för en UVKK:are att göra det, säger ”Iza”.

Att vara Å-åkare innebär att man får tävla i flera större nationella tävlingar i hela Sverige. Dessutom i DM, där även elitåkarna deltar. Nästa år kommer Filippa att börja tävla i hennes nya klass.

– Det blir spännande och kul med nya utmaningar, säger Filippa som bor i Odenslunda.

– Det kommer bli ett steg svårare än tidigare och alla som tävlar i den klassen är riktigt bra.

Vill slå sina egna rekord

I det korta programmet åker Ekholm till en låt från filmen ”The greatest showman” och i det korta till en sång av Lana Del Rey. Målet blir att hela tiden förbättra sina rekord och att fortsätta utvecklas.

– Jag vill ju hela tiden bli bättre och jag behöver utveckla allting. Bli ännu säkrare och mer stabil i alla element på isen.

Nästa steg för 17-åringen är att ta sig upp i elitklassen och få tävla i elitserien.

– Ja, målet är att förbättra mig hela tiden och ta poäng för att kunna nå elitklassen. Det är dock väldigt svårt att nå dit, men jag ska fortsätta utvecklas och träna hårt, säger Filippa.

– Det tar lång tid att nå dit. Många hinner sluta. Jag fokuserar bara på att träna på så mycket jag kan så att jag blir säkrare och så att allt sitter.

Fler på gång

Bakom Filippa finns det flera potentiella A-åkare i klubben, menar tränaren Izabela Corb.

– Jag har redan nu sett att alla vill mera på isen och de övriga åkarna har fått en nytändning. Mitt mål är att ha fem A-åkare till inom ett år, vi har flera på väg uppåt och att vi numera har två ishallar har gynnat klubben mycket, avslutar UVKK-tränaren.

Upplands Väsby konståkningsklubb

Grundades 1977.

Bedriver sin verksamhet i Vilundas två ishallar.

Har idag 38 åkare (exkl skridskoskolan).

Åkarna, beroende på grupp, tränar från två timmar upp till tio timmar i veckan.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt