Krokig väg. Sinan Baysal gick ut med 13 IG (icke godkänt) från gymnasiet. Idag är han regionchef på McDonalds. Foto: Sara Ringström

Fittjastilen ska ge barnen bra förebilder

En klubb som ger och bygger förebilder, hjälper unga bort från hänget i centrum och engagerar föräldrar. Det ska Fittja IF vara, enligt Sinan Baysal, tränare.

  • Publicerad 11:58, 28 apr 2017

För fem år sedan, när Fittja IF:s grundare gick i pension, tog Sinan Baysal över klubben. Som boende och uppväxt i Fittja såg han en chans att genom fotbollen lyfta fram Fittjas bra förebilder för områdets barn och organisera föräldrarna att vara aktiva i deras fritid.

– Många som lyckas flyttar härifrån för att säkra framgång för sig själva och sina barn, jag ville göra annorlunda. Vi måste lyfta fram alla bra förebilder för våra barn.

Fick med killar i centrum

I seniorlaget har de yngre spelarna förebilder, menar Sinan.

– De är uppväxta i Fittja och har jobb och familj idag. Vissa har haft en rak väg, andra har haft en tuffare resa med tjafs på vägen, men de har också tagit sig vidare. Men de syns inte för de killar som hamnar i farozonen för att hamna i centrum.

En del som tidigare hängt i centrum har han fått med till bollplanen.

– De är trevliga killar som saknat rätt förebilder, även dem har vi välkomnat ner till oss. Får man ett mål och ett syfte, då ordnar det sig.

Respekt och ansvar

Klubben har infört ”Fittjastilen”, hur man visar respekt, tar ansvar och vilken attityd man har i klubben. Föräldrar måste gå introduktion, vara på föräldramöten och skriva kontrakt på att de ska delta aktivt i klubben.

– Jag har förväntningar och är jobbig och ringer och tjatar på de som inte kommer.

I år hoppas Fittja IF starta sitt första tjejlag.

– Varje lördag bokar vi sporthallen för tjejer och kör spontant. Om vi får ihop tillräckligt med tjejer startar vi lag i höst. Om några år kan vi ha ett 20-tal lag. Då har vi fler föräldrar i föreningslivet och har förändrat vårt område.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.