ELITÅKARNA. Alicia Bergström, Elfrida Lande Lundqvist, Julia Dzibalova, Melina Arrenius, Mia Malin, Signe Thörn, Tova Lantz Harari tävlar i elitserien för KKSu i vinter. Foto: Privat

Fler Sumpanåkare med i elitserien 19/20

Förra säsongen hade konståkningsklubben Sundbyberg med fem ordinarie åkare i elitserien. Till 2019/20 har ytterligare två åkare från KKSu kommit med.

  • Publicerad 16:30, 27 jun 2019

Varje säsong genomförs elitserien i konståkning runtom i Sverige. Det är en återkommande serie tävlingar för landets elitskikt och de tävlar i sju olika klasser. Totalt runt 115 åkare, från hela landet, kör de fem deltävlingarna plus en efterföljande final.

Förra säsongen hade KK Sundbyberg med fem åkare och en ordinarie utmanare.

Till 2019/20 får KKSu med sju fasta konståkare i elitserien. Till i höst gör Alicia Bergström och Julia Dzibalova debut som ordinarie åkare och ansluter sig till den övriga kvintetten.

– Alla sju kvalade dessutom in på övre halvan så de blev uttagna med god marginal. Det är egentligen helt makalöst att vi som en liten förening kan ha med så många, berättar Gunnar Lande som är tävlingsansvarig i klubben.

Trea i Sverige

Solna Konståkning kommer att ha flest åkare med (12) och tvåa är Tibro (9). Tillsammans med Stockholms KK, Älta och Stockholms ASK kommer Sumpan på delad tredjeplats gällande antal elitseriedeltagare.

I Elitseriefinalen 2018/19 tog KKSu dessutom två pallplatser via Tova Lantz Harari (silver) samt Signe Thörn (brons) i ungdom 15-klassen. Att förklara varför klubben går bra i elitserien är inte helt lätt, menar Lande.

– Ja, det är en bra fråga. Vi är en välfungerande liten förening med bra tränare. Vår huvudtränare Vera Pokrovskaja gör ett stort jobb och vi har även tio A-åkare i träning, fortsätter Lande.

Kan inte träna hemma

Konståkningen är en året runt-sport och avbrotten för de som satsar är få. Men det går inte att satsa på hemmaplan i Tulehallen. Den är stängd för säsongen sedan länge.

Så nu under sommaren sker träningen på olika läger i Sverige. Just nu är flertalet Sumpan-åkare i Katrineholm och senare i juli väntar läger i Katrineholm (igen), Luleå och Hofors.

Elitserien börjar första helgen i september uppe i Luleå. Då har Tulehallen knappt blivit uppspolad.

– Vi hoppas ha is hemma veckan innan tävlingsstart. Det är givetvis bekymmersamt och det funkar ju egentligen inte för oss. I slutet av sommaren kommer vi träna på Ekerö och i Salem för det är de hallarna vi kan få tider.

– Det är slitsamt för åkarna att hinna med träning och skola och framför allt blir det dyrt. Men det är bara att gilla läget, det är dom förutsättningarna vi har i Sundbyberg. Vi behöver den nya hallen.

Sundbybergs elitserieåkare 19/20

Tova Lantz Harari (junior)

Elfrida Lande Lundqvist (junior)

Signe Thörn (U15)

Mia Malin (U15)

Alicia Bergström (U15) ny

Melina Arrenius (U13)

Julia Dzibalova (U13) ny

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Puben som går "bananas" med julpyntet

Nyheter "Vi har nog tolv burar och 20 Ikea-kassar med julgrejer" Innan han tar ut pensionen ska Stefan Lager julpynta puben till den grad att det nätt och jämt går att komma in. Årets pynt på Bishops Arms har bara en brist – "några partier är för mörka".torsdag 12/12 11:50

Så ska SL dra in ännu mer pengar på reklam

Nyheter Hela tåg och stationer kan kläs in Blågröna styret i Region Stockholm planerar att dra ännu mer stålar på reklam och fler kommersiella ytor i kollektivtrafiken.tisdag 10/12 11:41
Stockholm Direkt