Formstarkt AIK jagar elitserieplats

Efter en trög start har AIK:s bandyherrar verkligen hittat formen. Gnaget har vunnit sju raka matcher i allsvenskan och ligger nu tvåa när serien närmar sig sluttampen.

  • Publicerad 14:00, 10 jan 2019

Vi har det i våra egna händer fortfarande

Att bandylag är trögstartade i Stockholm är sedan gammalt. Usla och sena tider är en vardag för lagen i huvudstaden och i bästa fall är man tredje alternativet i ishallarna.

Det brukar göra att lagen blir lite sega i början av serierna eftersom man saknar mängdträningen på is. Och så blev fallet även för AIK:s hårdsatsande herrlag. Det blev ”bara” sex poäng av tolv möjliga i inledningen.

– Det tog en stund att komma in i det. Vi var ju 12, 13 nya spelare in och ny ledarstab så det har ju tagit tid att få ihop allt, berättar huvudtränaren Pelle Fosshaug.

Tagit sju raka

Men från december har de svartgula kommit in i serien och vunnit sju raka. Bland annat genom tunga bortaskalper i både Ljusdal och Kalix. AIK har även släppt in minst mål av alla hittills (31).

Den rutinerade bandylegendaren Fosshaug, som kom inför i år, tycker att laget hela tiden rör sig framåt i rätt riktning.

– Ja, det ser bättre och bättre ut för varje vecka. Men jag hoppas att vi kan göra det ännu bättre och bli ännu mera effektiva. Bandy är en tajming-sport och vi börjar nu att hitta just den tajmingen. Vi är jättenöjda än så länge.

Bortaturné i helgen

På lördagen besegrades Tillberga med klara 7–1 (2–1). Vi är nu inne på andra halvan av serien och Gnaget ligger tvåa. Nio omgångar återstår, varav fem på Bergshamra.

I helgen väntar bortaturné i Småland (Åby/Tjureda) och Västergötland (Lidköping AIK). Åby leder serien, en pinne för AIK.

– Det ska bli kul att komma dit och vi har en bra chans till poäng även om det blir tufft. Vi går nu in i en viktig period och fortsätter att jaga förstaplatsen som innebär direktuppflyttning till elitserien. Vi har det i våra egna händer fortfarande.

Kan komma in nyförvärv

I en intervju med Vi i Solna innan säsongen nämnde Fosshaug att truppen inte spikas helt innan transferfönstret stänger (15/1). Den senaste tiden har flera elitlag aviserat att de har dålig ekonomi så det finns elitspelare tillgängliga i Sverige.

– Vi är happy med vår nuvarande trupp och vill inte rucka för mycket heller då den funkar mycket bra. Vi har inget nytt på gång i dagsläget, men såklart finns möjligheten. Man ser alltid efter sitt hus och kollar av alternativ, avslutar Fosshaug.

Ett ”nyförvärv” är annars storstjärnan Rinat Shamshutov som nyligen gjorde comeback efter skada och sett het ut på ytterhalven. Däremot har anfallaren Pekka Rintala lämnat laget då tiden inte räckte till.

Återstående program

Åby Tjureda (b)

Lidköping AIK (b)

Tranås (h)

Nässjö (h)

Västanfors (h)

Peace & Love (b)

Katrineholm (h)

IFK Rättvik (b)

Ljusdal (h)

Stockholm Direkt