Framgångsrik Vasa-duo återförenade i AIK

För ett par år sedan spelade de tillsammans i Vasalunds framgångsrika F98-lag, men gick efter det skilda vägar. Sedan förra säsongen är nu Samantha Ammanuel och Therese Simonsson återförenade – i AIK:s damlag.

  • Publicerad 17:00, 12 apr 2019

Deras vägar korsades första gången i slutet på 00-talet. Ulriksdalstjejen Therese Simonsson hade spelat i Vasalund sedan sjuårsåldern medan Samantha Ammanuel anslöt som 11-åring från BP.

Och det skulle visa sig bli en sannerligen lyckad tid de hade framför sig. Vasalunds F98-tjejer, under ledning av Gustav Boné, var ett av Sveriges bästa flicklag. Bland annat kom de tvåa och trea i Gothia cup och St:Eriks-cupen vanns tre gånger.

– Det var inte många lag som slog oss. Vi var riktigt bra och i topp i Sverige, säger Samantha.

Trots framgångarna var laget känt för att ta ganska lätt på matchförberedelser och uppladdning.

– Vi värmde knappt upp och kunde äta godis och chips innan match. Men det spelade ingen roll för vi vann ändå. Sammanhållningen var fantastisk, säger Therese

– Det fanns inga regler och alla var som en stor familj, fyller Samantha i. Alla i laget var som syskon och man kände deras föräldrar också. Det var en härlig tid.

Lagkamrater igen

Men som alla lag så splittras de till slut. 98-tjejerna spelade seniorfotboll i VIF, i division 1 och 2, men därpå spreds spelarna i väg. Samantha spelade två division 1-säsonger i Täby, medan Therese var i elitettanlagen Älta och Uppsala.

Inför 2017 gick Samantha till AIK:s damer och Therese kom dit ifjol. Men det krävdes lite fundering.

– I Vasalund hade vi AIK:s 99-lag som stora rivaler. Det var rätt stora skillnader mellan oss då, dom kom på led och med samma väskor. Vi gjorde lite som vi ville, ha ha. Men jag ville till elitettan och då var AIK det bästa alternativet nu, säger Samantha.

– Det kändes helt rätt, säger Therese. Dom var våra rivaler då, men nu är de den klart bästa klubben för mig att spela i.

Tjejerna, som även gick i samma gymnasieklass, trivs att spela ihop igen.

– Det känns skitbra. Jag hade saknat att spela med Samantha, säger Therese som spelar på de offensiva positionerna i damlaget.   

Tror på toppstrid

På lördag börjar årets elitetta och de 20-åriga kompisarna är laddade.

– Det känns sjukt bra, säger Samantha. Jag tycker det känns proffsigare än tidigare två säsonger och våra två tränare är proffsiga.

Även Therese tycker att damlaget steppat upp till i år.

– Jag tycker det är mycket bättre nu och det är framför allt lagsammanhållningen som utvecklats. Alla vågar ta plats. Jag tror på vår spelidé och spelsystem, vi har lärt oss mycket hittills men kan alltid bli bättre. Målet är att vinna varje match, men ha fokus på en i taget.

Mittbacken Samantha tror på en bra säsong.

– Jag tror vi blir topp 5. Det tror jag absolut.  

Stockholm Direkt