SHL. Peter Lundström, föredetta lagkapten i Väsby Hockey, tog med sig den "världsberesta" flaggan och firade SHL-kontraktet med Tobias Liljendahl (t,v) och Emil Berglund. Foto: Privat

Från det Vilda Väsby mot SHL

Emil Berglund och Tobias Liljendahl blev i fredags ytterligare två Väsby Hockey-fostrade att nå SHL/elitserien. Barndomsgrannarna gick upp med Timrå IK.

  • Publicerad 10:27, 12 apr 2018

Trots att Väsby Hockey spelat en halv säsong i elitserien, hösten 1987, är det förhållandevis få Väsbyfostrade killar som spelat i svensk hockeys högsta serie.

Någon kan ha försvunnit i glömska, men Emil Berglund, född -94 och Tobias Liljendahl, född -95, bli nummer 13 och 14 om de blir kvar i Timrå IK.

I början av 1970-talet gick Lennart Pettersson från Väsby till AIK i högsta serien (division 1). Sedan dröjde det till elitserieåret innan listan på Väsbyfostrade i högsta serien fylldes på av Hans Rickard Andersson, Mats Lindberg, Per Bergman och Mikael Winneroth. Dessa fyra hade lirat junior- och ungdoms-hockey i klubben.

Därefter gick det lättare för Väsbyiter under en period. Lars-Göran Wiklander och Per Eklund nådde högsta serien och blev svenska mästare med Djurgården, 1999/00. På kringelkrokiga vägar nådde Martin Samuelsson Linköping HC. Innan dess hade han spelat för Boston i NHL.

I dag ännu aktuella Väsbygrabbar är målvakterna Gustav Wesslau och Oscar Dansk. Calle Åsell fick speltid under sin sejour i Örebro. Och Väsby Hockey har del i att Patric Hörnqvist är dubbel Stanley Cup-mästare.

Till nämnda skara kan nu alltså Emil Berglund och Tobias Liljendahl sälla sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bajen slog ut Bollstanäs inför storpubliken

Sport BSK dam är ute ur svenska cupen – fin trend bröts BSK:s damer stod upp bra mot allsvenska Hammarby, men fick ändå se sig slagna i cupmatchen på onsdagskvällen. 1-3 (0-1) inför storpubliken var lagets första förlust sedan september 2017.torsdag 20/9 9:00

Önskar tryggare röstning

Nyheter Gör det möjligt att plocka valsedlar i fred vid nästa val. Det föreslår en Väsbybo i ett formellt brev till Upplands Väsby kommun. "Alla röstande ska ha möjlighet att helt anonymt få plocka till sig...torsdag 20/9 7:15