Audrey Wang och Phutanakrit Amnart ska tävla för Skating&Dance Academy i Helsingfors. Foto: Skating&Dance Academy

Från isen i Solna till finsk tävling

Tioåriga isdansarna Audrey Wang och Phutanakrit Amnart från Solna gör i helgen sin första tävling som går av stapeln i Helsingfors. "De är väldigt ivriga", säger tränaren Annamaria Ahti.

  • Publicerad 16:48, 10 feb 2020

Isdans är en form inom konståkning som fokuserar just på dans. Den 15 till 16 februari går isdanstävlingen Finnish Ice Dance Open 2020 av stapeln i Helsingfors. Två som ska tävla är tioåriga Audrey Wang och Phutanakrit Amnart, som tävlar för Solna-föreningen Skating&Dance Academy. Till vardags tränar de i ishallen vid Ulriksdals IP.

– De verkar inte så nervösa, men det är spännande att åka utomlands och tävla första gången. De är väldigt ivriga att åka iväg, säger tränaren Annamaria Ahti.

De ska tävla i kategorin Basic Novice där de kommer att åka tre program: två mönsterdanser och en fridans. Alla poäng räknas ihop och det par som får flest poäng vinner.

– Det är deras första tävling så vi är nöjda om vi får bra poäng. Men man ska heller inte ha för höga förväntningar när det är första tävlingen. Vi vill få en bra början på säsongen så vi kan bygga därifrån, säger Annamaria Ahti.

Bra teamwork

Hon berättar att både Audrey och Phutanakrit har tränat isdans i ungefär tre år, men tillsammans har de bara kört i knappt fem månader.

– De har jättebra teamwork. Det har varit en riktigt trevlig överraskning att se hur mycket de har utvecklats sedan de började åka tillsammans, säger Annamaria Ahti.


 

Det här är isdans

✓ Är en form inom konståkning.

✓ Man tävlar alltid i par om en manlig och en kvinnlig åkare.

✓ Danselementen som utförs är stegsekvenser, lyft och danspiruetter.

✓ Hopp och lyft över axelhöjd är inte tillåtet.

Stockholm Direkt