Från två spelare till två lag – på tre år

Med två lag, och kanske ett tredje på gång är i dag flickhockeyn i ESK ett framgångsrecept för andra klubbar att ta efter. Men så har det verkligen inte alltid varit.

  • Publicerad 10:41, 22 feb 2019

Citat 1: Länge var det bara vi. Fram tills för typ tre år sedan, Ida Berntsson.
Citat 2: I början var vi överlyckliga när vi hade åtta tjejer som kom på träningen, Björn Lundkvist.

I söndags tog ESK emot Östhammar hemma i B-hallen i Enköping. En match som fram till och med småtimmarna förra fredagen inte skulle kunna spelas. Ett sportlovstyngt Östhammar kunde först inte få ihop ett lag att ställa på isen.

– Sent fredagskväll ringde de och berättade att de fått ihop en trupp. Eftersom det är sportlovsvecka också så var det ännu tuffare. Deras målvakt har spelat med oss tidigare. Och vår målvakt Emma-Louise Lundkvist, som också är min dotter, var i utlånad till Eskilstuna en match nyligen. Det fungerar så i tjejhockeyn, säger lagledaren Björn Lundkvist.

Men den avslappnade inställningen föreningar emellan har fått en del att höja på ögonbrynen ibland.

– Vi spelade en uppvisningsmatch i periodvilan under A-lagsmatch en gång. När folk fick reda på att vi bytte om tillsammans med motståndarlaget såg de frågande ut. Men för oss är det inte alls konstigt. Vi känner ju varandra, säger han och fortsätter:

– Vi är ett av få lag i serien som kan ställa tre, nästan fyra, femmor på isen under en match. Det gör att man hjälps åt och samarbetar på ett helt annat sätt än vad man gör inom pojkhockeyn, säger Björn Lundkvist.

I mötet med Östhammar i söndags fanns, som många gånger förr, Ida Berntsson och Emma Forsman på isen. De har spelat längst i klubben. Ida började redan som sexåring.

– Vi har varit med från början. Och länge var det bara vi. Fram tills för typ tre år sedan, säger Ida Berntsson, som är uttagen att försöka försvara Upplands färger i Stålbucklan (motsvarigheten till TV-pucken), som avgörs i helgen.

Unikt läge

ESK:s flicklag är ett ungt lag. Inte bara sett till ålder. Även sett till den ackumulerade istiden som finns i truppen.

– Flera av våra spelare har inte ens spelat i ett år, säger lagledaren Björn Lundkvist, som tillsammans med sin maka Martina har en stor del i att flickhockeyn i dag ser ut som den gör i Enköping.

I dag finns två det två lag inom ESK:s flicksektion som spelar seriespel och de har numera även en egen cup, som lockar lag från hela Mellansverige. Och nästa säsong kan ännu ett lag registreras för seriespel.

Men så har det inte alltid sett ut i klubben.

Prisade eldsjälar

Björns och Martinas engagemang började för några år sedan. En inbjudan från ishockeyförbundet hade nått ESK:s kansli. Det var ett erbjudande om att ESK:s tjejer var välkomna att få träna tillsammans med damkronorna under träningsläger de skulle ha i Uppsala. Men inbjudan fastnade på kansliet och nådde aldrig tjejerna.

– Ingen hade ansvaret att vidarebefordra den här typen av information till oss. Jag blev irriterad och bestämde mig för att göra något, säger Björn Lundkvist.

Snabb utveckling

”Något” blev att engagera sig i flickhockeyn i ESK. Och i dag är ESK:s tjejer en självklar del av klubben.

– Man blir ju lätt nostalgisk. I början var vi överlyckliga när vi hade åtta tjejer som kom på träningen. Kom det tio var det helt fantastiskt. I dag är vi mellan 18 och 25 spelare på varje träning... säger Lundkvist, som blivit prisad för sitt engangemang.

Dels som ”årets ledare” i ESK. Dessutom var han och Martina nominerade till ”årets eldsjäl” under Beijer hockey games på Hovet.

– Man blir både stolt och hedrad. Men samtidigt är det ju inte för att vinna priser som man håller på, det är ju för tjejernas skull, säger Björn.

Flicksektionen är också i dag en etablerad och uppskattad del av ESK.

– Det är en helt annan förståelse i dag för att det här är viktigt. Att tjejhockeyn är framtiden och något som är bra för klubben, berättar han.

Gott om ledare

Även på ledarsidan har ESK haft framgång. Något som långt ifrån alla lag och föreningar i Idrottsverige kan säga att de haft.

– Jag var på ett årsmöte med klubben där vi diskuterade svårigheten med att rekrytera ledare till tjejhockeyn. Och så ser det ut för många. Men då fick jag berätta om vår tränare Amanda som själv ringde och frågade om hon fick hjälpa till att träna laget, säger Björn.

Amanda Regefeldt, som är en av tränarna i laget, har, till skillnad från Björn, själv hockeybakgrund. Hon spelade i ESK fram till att hon flyttade upp till Malung för att gå på hockeygymnasiet. Men under sin karriär spelade hon med pojklagen.

– Jag spelade i ESK med pojkar när jag var liten, innan gymnasiet. Jag åkte konståkning innan, med far tog med lillebror till en hockeyträning och jag tyckte det såg kul ut. Lillebror slutade, men jag fortsatte, säger Amanda.

Fanns ingenstans att spela

När Amanda började i ESK fanns det ingen tjejhockey i Enköping.

– De sa att jag var den första tjejen som spelade i ESK, men jag vet inte om det stämmer. Jag gillade det bättre att spela med killar. Det är annorlunda att spela med killar och det passade mig, men det passar inte alla. En del av tjejerna här hade ju inte fortsatt idag, om de hade varit tvungna att spela med killar, säger Amanda, som är den enda ledaren i föreningen som inte har någon anhörig i laget.

En annan av klubbens tränare är Daniel Lindgren, även han har ett förflutet som spelare i ESK. Även om det var ett tag sedan nu. 16 år sedan för att vara exakt.

– Jag blev engagerad när dottern ville börja spela. Mycket har hänt sedan jag själv spelade. Framförallt har skridskotekniken utvecklats skulle jag säga, säger Daniel.

Men hur gick det i söndagens match? Östhammar med två spelare i Stålbucklan i år, och med ett gäng rutinerade forwards gjorde det jobbigt för ESK:s backar och målvakt under eftermiddagen. Men i dagsläget är det inte vad som står på måltavlan när matcherna är slut som är det viktiga.

– Vi är inte resultatinriktade, vi är utvecklingsinriktade, säger Björn avslutningsvis.

Jonas sprang mellan Sälen och Mora

Sport Att cykla nio mil kan vara jobbigt, att skida lika långt är nog värre. Hur är det att springa de nio milen? Vi ringde upp Enköpingsbon Jonas Hermanson för att höra efter.onsdag 21/8 10:49