Gabor vill ta nästa kliv i Slovakien

I debutsäsongen i sitt andra hemland vann han guldet i slovakiska Extraligan. Till nästa säsong vill Väsbysonen Gilbert Gabor ta nästa kliv i utvecklingen, få en större roll – och givetvis försvara guldet.

  • Publicerad 12:00, 25 jun 2018

”Jag vill se hur långt jag kan nå och siktar alltid uppåt

För sportentusiasterna i Väsby är han ett välkänt namn, men för den breda massan är Gilbert Gabor lite av en doldis. Men faktum är att 22-åringen är en av kommunens mest framstående hockeyspelare just nu och blev faktiskt nyligen slovakisk mästare.

Vi tar det från början. Gilbert, vars båda föräldrar är från Slovakien, började tidigt med hockey. Han valde tidigt bort fotboll (BSK) och efter ett par år i moderklubben Väsby IK gick han, runt 2008, vidare till SDE.

– Det är som en elitklubb för juniorer, SDE har verkligen utvecklat många bra spelare. Jag spelade med flera spelare som är i AHL, college och allsvenskan nu, berättar Gilbert.

I Danderydsklubben SDE vann han både SM-guld och fick spela TV-pucken. Ett starkt minne.

– Vi slog Småland med 2-1 i finalen och jag har för mig att ”Tobbe” Liljendahl (Väsbyfostrad) gjorde båda målen. Det var minnen för livet, fortsätter Gilbert som är bodde i Runby, ”Löwet” och Grimsta i uppväxten.

Som för många andra ”norrortare” fortsatte karriären sedan i AIK. Mellan 2012 och 2016 spelade Väsbysonen därpå i Kanada och USA. Mittemellan var Gilbert hemma i Sverige och spelade bland annat för Malmö och Wings.

– Jag har alltid gillat att resa och se världen. I USA (Austin Bruins, NAHL) hade jag en riktigt bra säsong.

NAHL-säsongen, med totalt 64 gjorda poäng, skulle visa sig öppna dörrar. Men inte i Nordamerika – utan i Europa. Det blev en utvecklande säsong i slovenska Olimpija Ljubljana, som dock spelar i österrikiska ligan. Därifrån blev han inför 2017/18 handplockad till slovakiska topplaget HC Banska Bystrica.

– Managern hade hört mycket om mig och värvade mig. För mig var det väldigt stort att spela i Slovakien. Jag kan språket och det är extra roligt för familjen och släkten.

Och det skulle visa sig bli ett lyckokast. Laget låg etta i serien, Extraligan, i stort sett hela säsongen men föll ner till fjärde plats mot slutet. Dock repade Banska Bystrica mod, höjde sig i slutspelet – och vann sitt andra raka guld.

– Otrolig känsla att vinna, speciellt inför mina slovakiska släktingar. En väldigt lärorik säsong och det största hittills i min karriär.

Vad säger du om din egen insats?

– Jag tog min roll som defensiv ”powerforward” bra och gjorde det bästa jag kunde. Jag fick visserligen sådär med speltid, men speltid är något man måste förtjäna och inte förvänta sig att få.

Hur menar du då?

– Jag har definitivt inget att klaga på, men jag önskar gärna få en större roll nästa säsong. Spela i ”special teams” och så. Men det är bara upp till mig själv att bevisa det.

Gilbert tycker att statusen på ligan är bra och att den ”håller minst bra allsvensk klass”. Den gångna, liksom kommande, spelade 22-åringen och laget i Champions Hockey League (CHL). Gilbert har kontrakt även för kommande säsong.

– Målet är helt klart att vinna igen, gå långt i CHL och att fortsätta utvecklas som spelare och person.

Vad har du för mål med karriären?

– Jag vill se hur långt jag kan nå och siktar alltid uppåt, gärna nå SHL eller KHL. Men jag tar det år för år, steg för steg, och sen får man se vad som händer. Jag trivs väldigt bra här just nu.

Mer Gilbert Gabor

Ålder: 22 år, född 1995.

Uppväxt: Runby, Löwet och Grimsta (där föräldrarna bor kvar).

Moderklubb: Väsby IK HK.

Andra klubbar: SDE, AIK, Wings, Malmö, Owen Sound Attack (OHL), Austin Bruins (NAHL), Olimpija Ljubljana, HC Banska Bystrica

Trivia: Lillebrorsan Kevin (f.2000) spelar i AIK J20.

Meriter (urval): TV-pucken-guld 2011, U17-landskamper med Slovakien, USM-guld med SDE.

Aktuell: Nybliven slovakisk mästare i hockey.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Här hålls Sveriges största kaninutställning

Nyheter ✓Årets kanin-SM hålls i Upplands Väsby ✓ 1 500 kaniner på plats För hundra år sedan var kaninen mest en måltid på tallriken. I dag är det ulliga pälsdjuret ett populärt sällskapsdjur. Nästa helg intar 1 500 raskaniner Bredden i Sveriges största kaninutställning.tisdag 19/2 14:06

Bra träning har vänt trenden

Sport Två raka segrar för Grimsta AIK Grimsta AIK har hittat rätt vinnarformel. Hög kvalité på träningen har medfört två raka segrar och laget har nu lämnat den akuta bottenstriden. Men mycket jobb återstår för att klara kontraktet. –...fredag 15/2 16:00