Sista chansen? Ett nytt regionalt samarbete kan bli räddningen för gokartbanan i Stäket. Foto: Mikael Andersson

Gokarten i Stäket kan räddas – i sista sekund

Kampen om gokartbanan i Stäket fortsätter in i det sista. Nu ger sig Stockholms idrottsförbund in i matchen och mobiliserar hela Norrort i ett försök att bevara banan.

  • Publicerad 20:00, 29 nov 2017

Det är bra att de inser att det är en regional fråga.

Stockholms idrottsförbund har bjudit in representanter för nio Norrortskommuner till ett möte nästa vecka. Förbundet vill diskutera om de alla gemensamt kan hitta en lösning för att behålla gokartbanan i Stäket.

De inbjudna är Järfälla, Stockholm, Upplands-Bro, Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Upplands Väsby, Vallentuna och Täby.

– Det är väldigt bråttom nu. Vi vill se mer regionalt samarbete när det gäller idrottsanläggningar för små sporter. Man bör gå ihop för att gemensamt se till att de kan drivas, säger Cinnika Beiming, distriktidrottschef på Stockholms idrottsförbund.

"Vi vill stötta motorsporten"

Ett exempel på en liknande lösning är Sollentuna friidrottshall, som öppnade föra året. Genom en ny modell samarbetar flera kommuner genom att var och en köper tider till sina föreningar. På så sätt bidrar alla till driften av den toppmoderna hallen.

På gokartbanan tränar runt 400 ungdomar, de flesta kommer andra kommuner än Järfälla.

– Det är inte rimligt att Järfälla ska bära den kostnaden själv bara för att banan ligger där. Motorklubben har bett om hjälp och vi vill stötta motorsporten i vår region, säger Cinnika Beiming.

Klubbens kontrakt går ut vid årsskiftet, hinner ni?

– Vi gör vad vi kan nu. Går det inte får vi hitta andra markytor, Vi hoppas att representanter för alla kommuner kommer nästa vecka, säger hon.

LÄS MER: Gokartbanan i Stäket kan bli parkering för tunga fordon

Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden i Järfälla är positiv till initiativet.

– Det är bra att de inser att det är en regional fråga. Jag vill hitta en lösning för gokarten, säger han.

Hur går det ihop med beslutet att kommunen ska jobba för den gröna kilen?

– Det är två olika saker. I och med att vi flyttar verksamhetsområdet från Veddesta till Stäket, vilket är en förutsättning för utbyggnaden av tunnelbanan, så behöver vi den gröna kilen. Men om det går att ha kvar gokarten samtidigt, så är det ingen motsättning, säger han.

Kan innebära nytt läge

Just detta motionerade Liberalerna om på senaste kommunfullmäktige och nu instämmer alltså Mika Metso i att man bör utreda hur gokarten påverkar naturen och djurlivet i området.

– Men det viktigaste är att hitta en lösning, inte att gokartbanan ska ligga just i Stäket. Och det vore bra med en regional lösning, säger han.

LÄS MER: Nya förslaget om att behålla gokarten i Stäket

Till syvende och sist är det markägaren Sollentuna häradsallmänning som bestämmer hur marken ska användas. Deras mål är att öka avkastningen.

Vi frågar styrelseordförande Lars Keski-Seppälä via mejl ifall motorklubben skulle få vara kvar om man genom ett regionalt samarbete kan betala marknadsmässigt arrende.

– Det skulle innebära att situationen hamnar i ett nytt läge. Vi har i dagsläget inte någon anledning att tro att de kommer att kunna betala en marknadsmässig arrendeavgift men vi är inte principiellt emot att det ligger en gokartbana på platsen, skriver han.

LÄS MER: Sollentunapolitiker tar strid om gokartbanan i elfte timmen

Bakgrund

Järfälla motorklubb som driver dokartbanan i Stäket åker ut vid årsskiftet.

Markägaren, Sollentuna Häradsallmänning, har beslutat att man vill ha högre avkastning på marken. Alternativ som nämnts är logistikföretag eller uppställningsplats för containrar.

Den politiska majoriteten i Järfälla vill att marken ska bli bli grönområde för att på så sätt stärka Järvakilen.

Liberalerna i Järfälla har motionerat att kommunen borde hyra marken ett år, låta motorklubben vara kvar och utreda hur banan påverkar naturen,

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37