Grabben siktar mot toppen – igen

Bortom garv, sprallig uppsyn och munläder har Johan ”Grabben” Blomberg tunga minnen från egna karriären. Nu står han åter vid tröskeln till elitfotbollen, men först kan han bidra till att skicka moderklubben ur division 1.

  • Publicerad 00:08, 4 nov 2017

Johan Blomberg, grabben från Tegelhagen, kan som assisterande Akropolis-tränare bidra till att Sollentuna FK i dag trillar ur division 1 norra. Hans moderklubb är Helenelunds IK – en del av SFK genom olika klubbfusioner.

– Jag kan inte göra något åt Sollentunas tabellsituation, jag vill uppleva en fest. Med Akropolis. Vi kvalar till superettan nästa vecka, det är mitt och truppens fokus, säger 48-åringen.

Johan Blomberg hade en jojo-karriär som spelare. Den kan man göra sig lustig över, men i mångt och mycket var det ett trauma.

Det började tidigt. För tidigt med facit i hand. Redan efter första gymnasieåret och en tidig debut i HIK:s seniorlag, med klubbikonerna ”Butta” och ”Ryssen” , uppvaktades Blomberg av Örgryte IS. Han blev sommarproffs men det var för tidigt att flytta ner. För fotbollens skull hade han valt enklast möjliga gymnasiestudier – tvåårig social linje.

Så året efter flyttade han ner och blev kompis med Anders Limpar, som älskade att få en stockholmare vid sin sida.

– Göteborgare är speciella, inte minst mot oss stockholmare. Jag kunde ta det, Limpar hade lite svårare med deras gliringar.

Med Bob Houghton, då en av svensk fotbolls hetaste tränare, vid rodret var karriären utstakad.

– 17–18 år, vet och kan mest och är bäst. Jag skulle bli proffs.

Tre år senare var det en kille i spillror, med ett knappt dussin allsvenska matcher på cv:t, som kom hem till
Sollentuna.

– Mentalt var jag helt borta. Arbetslös och outbildad är ingen bra kombination.

Klubbar visade intresse, Johan var dock bunden av ett femårskontrakt med ÖIS. Frälsaren var Christian Bönnelyche i Djursholms Fotboll. Han ordnade jobb där Johan läste av bensinpumpar. På kvällar och helger öste Johan in mål och lade grunden till att Café Opera/Djursholm slutligen nådde superettan. Själv studsade han upp snabbare.

Målhysterin i Djursholm väckte Hammarby och 1996 gjorde han segermålet i division 1-premiären mot Hertzöga. Han gjorde även mål i tredje omgången, sedan blev det längre mellan fullträffarna och han landade på totalt fyra baljor. Året efter nådde Hammarby allsvenskan, då var Blomberg i Rolf Zetterlunds frysbox.

– Vi klickade inte, säger Johan som från 1998 istället blev tongivande aktör i Väsby.

– Jag är glad att jag fick några bra år i Väsby. Fan, vet du att ÖIS nekade mig en plats på idrottspluton. Där gick Tomas Brolin, Joakim Björklund och flera andra.

– Jag låg på Lv6:s Göteborgspluton, men 14 veckor i fält var ingen fotbollsträning Jag fick bristningar i vaden på grund av marschkängorna.

– Så lämnade Haughton, därefter hade vi bedrövliga träningar. Trots åren i Djursholm fick Hammarby betala ÖIS. ”Grabben”, fattar du hur sjukt det är!

Som nybliven tvåbarnspappa ville Johan lämna Väsby inför 2001. Börje Andersson, klubbens starke man, ville annat och såg till att kontraktet fullföljdes som tränare för IFK Sollentuna. Johan är glad för det i dag. Efter det har han tränat bland annat Valsta, Väsby och Rotebro.

Tränaruppdragen har likt karriären gått i dur och moll. Nu står han dock inför andra chansen att kvala upp i superettan med Akropolis.

– Jag vill verkligen uppleva ett avancemang till superettan.

MER om ”Grabben”

Många lägger in
extraord, rutiniserade
uttryck, i meningar. ”Liksom”, ”typ” och ”helt enkelt” är exempel.
Johan Blomberg la till ”grabben” och numera är han ”Grabben”. Till och med tränarkollegan i AIF, Konstantinos Panagopoulos, säger
”Grabben”.

Johan blir för alltid förknippad med en svensexa som började med att han i slutsekunderna blev utvisad i Väsbys match mot
Degerfors, 2000. Hela grejen var riggad, men domaren Pekka Heinonen hamnade i blås­väder. Johan och Pekka är vänner på facebook.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

(S) nya gruppledare laddar för valet

Nyheter Möt Socialdemokraternas Joakim Jonsson Valet i september närmar sig. Vi i Sollentuna har därför tagit en pratstund med alla partiers gruppledare – för att få veta mer om vilka de är som privatpersoner och vilken fråga som är viktigast för...tisdag 17/7 15:48