STIPENDIEFOND. Hockeybarn i Väsby kan framöver ansöka om ekonomiskt bidrag från stipendiefonden Patric Hörnqvist och klubben grundat. Foto: Jonny Andersson

Guldhjälte startar fond i Väsby Hockey

Patric Hörnqvist – en av svensk ishockeys mest guldprydda – gästade i veckan Väsby Hockeys uppstartscamp. Samtidigt presenterade han och klubben en gemensam Stipendiefond.

  • Publicerad 16:05, 16 aug 2019

Jag har varit ganska delaktig i utformandet, har fått alla uppgifter och sett till att det ser bra ut – att pengarna går till rätt utvalda.

Bandet mellan Vilda Väsby och Tre Kronors- och Pittsburgh Penguins guldhjälte, Patric "Bengan" Hörnqvist, är stärkt.

– Jag gillar speciellt det här, säger han och pekar på ett stycke i fondbeskrivningen där det står: Föräldern/föräldrarna ska i högsta möjliga mån vara delaktig och intresserad av att vid de tillfällen som krävs, vara behjälplig vid lagets och föreningens ideella åtaganden.

– Det här ekonomiska stödet ska gå till barn och ungdomar som kanske inte har samma möjligheter som andra har, och då gäller det att deras föräldrar är engagerade, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är väldigt bra tänkt av Väsby att starta det här. Man lägger pengarna där det bäst behövs. Det är inte tänkt för den som har gott ställt, men slagit av sin klubba. Och det har ingenting med prestation att göra.

Varit delaktig

Han säger hej då till några barn och ledare som lämnar klubbens kansli och berättar att det är först nu det blivit aktuellt att starta en fond.

– Jag har varit ganska delaktig i utformandet, har fått alla uppgifter och sett till att det ser bra ut – att pengarna går till rätt utvalda. Som till ensamstående, bland annat. Jag har fullt förtroende för att klubben följer den mall vi satt upp.

Foto: Jonny Andersson

Väsby IK går in med pengar

Han har under en tid funderat på hur han ska kunna stötta föreningar som han brinner för.

– Skänka pengar när jag inte vet var de hamnar, tycker jag inte är jätteroligt. Nu får jag se var pengarna hamnar och det gör det mycket enklare.

Även föreningen går in med pengar i fonden, något Patric ser som garanti för att den sköts på rätt sätt.

– Det ligger i bådas intresse.

Under timmarna Bengan gästade sin forna hemmaborg hann han med att signera klubbor, hjälmar, tröjor och dela ut försignerade idolkort. Med glatt humör hälsade han på alla, kände igen många och det är väl i dag 50-100 Väsby Hockey-kids som har en ny selfie med föreningens mest framstående hockeyspelare.

Har två Stanley Cup-ringar

Namn: Patric Hörnqvist.

Ålder: 32 år.

Familj: Hustrun Malin och två barn.

Moderklubb: Gillbo IF (Rotebro).

Övriga klubbar: Väsby, Djurgården, Nashville Pradators, Pittsburgh Penguins.

Meriter i korthet: Debuterade i Väsby Hockeys a-lag som 15-åring. Gjorde flest mål av alla juniorer och blev i Djurgårdens tröja årets SHL-rookie, 2005/06. Har vunnit två Stanley Cup med Penguins, 2015/16 och 2016/17 (Patric gjorde avgörande finalmålet) och tog VM-guld med Tre Kronor 2018.

Visa merVisa mindre

Foto: Jonny Andersson

Stockholm Direkt