Ilham Aman (t v) och Nada Idris startade Västerort kampsport 2017. Det är en klubb av och för tjejer. Foto: Mikael Andersson

Här är kampsportsklubben – utan snubbar

Två gånger i veckan samlas ett 30-tal tjejer och tränar kickboxning med Västerort kampsport – klubben som är av och för tjejer. "Man slipper känna sig granskad eller bli sexualiserad som man annars alltid blir på gymmet", säger en av kampsportarna.

  • Publicerad 15:10, 21 sep 2018

– Böj på knäna, fötterna får aldrig nudda varandra. Jobba med förflyttning och upp med garden. Kom igen nu tjejer!

Det är tisdag och några av tjejerna i Västerort kampsport har träffats för ett extra träningspass kickboxning. Nada Idris och Ilham Aman, som grundade klubben 2017, drar igång uppvärmningen.

– Kickboxning handlar mycket om kontroll. Man ska anfalla sin motståndare men ändå få till fina tekniker, säger Nada Idris.

Ilham Aman och Nada Idris tränar även kickboxning tillsammans i Tyresö, men eftersom Nada bor i Grimsta och Ilham i Husby saknade de en klubb i Västerort. De snackade med sin instruktör i Tyresö – som nu är huvudinstruktör i Västerort – och det visade sig att intresset bland tjejer i området är stort.

Två gånger i veckan kör de kickboxning med ett trettiotal tjejer på Fryshuset i Husby. (Vi träffas i Ungdomens hus Reactor i Kista där tjejerna höll till innan gruppen blev för stor). Foto: Mikael Andersson

Vill du också testa kickboxning för tjejer?

Vad? Västerort kampsport startades 2017. Kickboxning av och för tjejer. Nya får testa på en gång gratis.

Var? Fryshuset Husby.

För vem? Tjejer, nybörjare eller erfarna.

Mer info: Västerort kampsports hemsida, de finns även på Facebook och Instagram.

Visa merVisa mindre

"Man blir skitstark"

På mattan håller Ilham Aman koll på tiden och Nada ger instruktioner till gruppen. Tjejerna går runt i en ring med fötter och händer i marken, tyngden ska ligga på armarna.

– Kom igen, den här övningen är jättejobbig men jättebra. Man blir skitstark av den, säger Nada och klappar i händerna varje gång tjejerna ska göra en armhävning.

"Klappen från helvetet", som Selma Halhoul, en av de som tränar i klubben, beskriver den efter passet. Kickboxning är svettigt. Och väldigt kul.

– Många av oss är beslöjade och folk blir jätteförvånade när de förstår att vi tränar kickboxning. De har en skev bild av tjejer som bär slöja och tror att vi bara är hemma, lagar mat och typ hjälper våra bröder. Vilket inte behöver vara fel, men precis som alla andra så lever vi olika. Vi är inte en homogen grupp, säger Nada.

Ett trettiotal tjejer tränar två gånger i veckan i Fryshuset i Husby. Tidigare körde de på Ungdomens hus Reactor i Kista, men efter ett tag behövde de en större lokal. Gruppen är på olika nivåer, några är nybörjare och andra har tränat längre.

– Det funkar bra tycker jag. När jag började träna i Tyresö var det också blandade nivåer och jag tycker att jag utvecklades mycket snabbare tack vare det, säger Ilham.

Enklare med bara tjejer

Att det är en klubb av och för tjejer är en stor del av poängen, menar alla i gruppen.

– Kampsporten domineras av killar och även om det finns tjejgrupper i många klubbar är de ändå fulla med grabbar som har en viss attityd. Klart man hamnar i underläge som tjej men här kan vi träna på våra villkor, säger Ilham.

De andra håller med och konstaterar; det är enklare att träna bara med tjejer.

– Man slipper känna sig granskad eller bli sexualiserad som man annars alltid blir på gymmet. Jag började träna här av hälsoskäl och har aldrig fastnat för någon annan träningsform förut, säger en av tjejerna.

Selma Halhoul berättar att hon varit intresserad av kampsport sedan hon var liten, då var idolerna Bruce Lee och Jackie Chan.

– Jag bär sjal och här kan jag träna utan att tänka på att håret hamnar utanför eller att jag blir för varm av mina kläder. Jag behöver inte oroa mig för att se löjlig ut. Mina föräldrar hjälpte mig att leta efter en passande klubb och så hittade vi Västerort kampsport. Jag körde ett prova-på-pass och blev förälskad, säger hon.

"Kickboxning handlar mycket om teknik", säger Nada Idris. Här instruerar hon Maja Alvarez och Idil Mohamed Artam. Foto: Mikael Andersson