Här blir det plats för sex padeltennisbanor. Foto: Mikael Andersson

Här får Stockholm ett nytt stort padelcenter

Hört talas om padeltennis? Sporten växer sig allt större – och nu är det snart dags för Järfälla Padel Club att slå upp portarna.

  • Publicerad 12:07, 17 jan 2018

Stora brädor bärs in av män i neonfärgade arbetskläder, säckar med material står utplacerade gruppvis och massiva glasskivor står i staplar. Nu pågår de sista intensiva veckorna på bygget av det runt 2 700 kvadratmeter stora Järfälla Padel Club, där 2 800 personer ska få plats att idrotta i veckan.

Intill tennishallen i Jakobsberg blir det nämligen en ny idrottsanläggning med tre squashbanor och sex padeltennisbanor.

– Intresset för padel har exploderat. Jag hörde att det blivit den näst största idrotten i Spanien efter fotboll, säger Mikael Gavelin.

Han har tidigare varit ordförande i Järfälla tennissällskap i många år, och är grundare av det nya padelcentret. Idén uppstod redan för ett par år sedan, men då var det få som trodde på den.

– Padel var så nytt här då, det var få som trodde på idrotten som sådan. Jag var ganska ensam i början, säger Mikael Gavelin.

Men i januari förra året fick byggandet av centret godkänt av kommunen, som stod för marksaneringen. I övrigt är idrottsanläggningen privat finansierat, av Mikael Gavelin själv och olika sponsorer.

Klart: Här byggs nytt racketcenter

Mikael Gavelin är grundare av Järfälla Padel Club och hoppas att intresset för padel kommer växa i Järfälla. Glasväggarna till vänster i bild ska fästas längs padelbanornas kortsidor. Foto: Mikael Andersson

Öppnar snart

När vi besöker centret är känslan av byggarbetsplats påtaglig, med byggarbetare i vart och vart annat hörn. Den 5 februari ska banorna dock vara spelbara om allt går enligt planen, medan helheten med omklädningsrum och café beräknas bli klart vid månadsskiftet februari/mars.

I och med centrets öppning drar också en padeltennisförening med samma namn som centret igång. Ett 100-tal personer som vill ha abonnemang, medlemskap eller anmäla sig till seriespel har redan hört av sig. Förhoppningen är också att ungdomar ska utöva sporten, som Mikael Gavelin menar är enklare än till exempel tennis.

– Om du börjar spela tennis efter 10-års åldern är det svårt att bli riktigt bra. Men padel kan du börja med som 15-åring och bli väldigt duktig, det är en så pass liten sport att det inte finns riktiga proffs i Sverige än, säger han.

"Behövs fler idrottsanläggningar"

Hallen där padelbanorna ligger har nästan tio meter i takhöjd, för att kunna nyttja spelytan på höjden så långt det går. Ovanför entrén, där det blir café, byggs en lounge med stora glasfönster som vetter in mot hallen. Ett gym för medlemmar kommer också att öppna. För de som inte redan är invigda i sporten finns det tillfälle att gå på en "prova på" dag.

– Det byggs tusentals nya bostäder i Järfälla, men få idrottsanläggningar i förhållande till alla nya invånare. För mig är möjligheten att idrotta grunden till så mycket, som gemenskap och god hälsa. Det här kommer förhoppningsvis bli populärt, säger Mikael Gavelin, och sveper ut med armen över centret.

Samtidigt fraktas det material som ska bli banorna in i hallen.

Det här är padeltennis

Ordet padeltennis (även stavat paddeltennis) kom med i språkrådets nyordslista 2016 med definitionen "idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag".

Racketsporten utövas i två lag om två personer på en plan uppdelad i två halvor, avskilda av ett nät som i tennis med glasväggar baktill, som går att använda sig av i spelet. Bollen är lite mjukare än en tennisboll och racken är särskilda padelrack.

Järfälla Padel Club

Slår upp portarna i början av februari då banorna ska stå klara, och hela centret ska vara klart i månadsskiftet februari/mars. Idrottsanläggningen ligger intill tennishallen i Jakobsberg.

Grundaren Mikael Gavelin är öppen för att samarbeta med skolor i Järfälla så att ungdomar får nyttja centret. En idé om "padelläger" där sportlovslediga skolungdomar får prova på racketsporter finns också.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

Turista i Järfälla – från soffan

Nyheter Ny app berättar om platsernas historia Se dig omkring i Barkarbystaden, Jakobsberg eller Görväln och lär dig om platsernas historia – samtidigt som du ligger hemma i soffan. Det är möjligt sedan ett tag tillbaka tack vare en ny app.fredag 25/5 14:22