Hasselborg med sikte på OS

För första gången någonsin är ett icke-kanadensisk lag världsetta i curling. Sumpans lag Team Hasselborg är just nu rankade som bäst i världen. – Jätteroligt, såklart. Kul att vår satsning gett resultat, berättar skippern Anna Hasselborg.

  • Publicerad 16:20, 5 okt 2017

”Målet är att göra det bra och vi har
kapacitet att slå alla lag
i världen

Att bli bäst i världen är en dröm som de flesta idrottare någon gång har haft. Att kunna stoltsera högst på tronen och jagas istället för att själva jaga.

Det är något som Team Hasselborg just nu upplever. Curlingdamerna, som tävlar för Sundbybergs CK, är rankade som bäst i världen på damsidan.

– Jätteroligt, såklart. Kul att vår satsning gett resultat, även om det är tidigt på säsongen fortfarande, berättar skippern Anna Hasselborg.

En barndomsdröm?

– Absolut, så är det ju. Att bli bäst är ju en av anledningarna till att man spelar, fortsätter Anna.

Orsaken till världsetta-statusen är troget slit i flera års tid.

– Vi har varit konsekventa i drygt två säsonger nu och har en hög lägstanivå. Vi har kvalificerat oss till de flesta tävlingarna och därefter till slutspelen.

– Denna säsong har vi börjat bra och har bland annat gått till tre semifinaler och två finaler.

Att kunna satsa heltid på sporten har hjälpt laget framåt. Team Hasselborg har fått stipendium via SOK:s talangprogram.

– För första gången får vi satsa heltid på curlingen, tidigare har vi alla jobbat parallellt. Det är en otrolig möjlighet för oss.  

I Sverige är curlingen en ganska liten sport med drygt 5 000 licensierade spelare. Men i Kanada är den hyperstor och en dryg miljon kanadensare är aktiva inom issporten.

Ändå är lilla Sverige världsettor på både herr- och damsidan just nu. På damsidan är det första gången någonsin som ett icke-kanadensiskt lag toppar rankingen.

– Det är lite som när Sverige vinner över Kanada i hockey, ha ha. Det känns fantastiskt kul. Men det är ändå mest positiva saker vi får höra av konkurrenterna.

Även om rankingen inte automatiskt genererar några segrar, är det ett skönt kvitto på lagets status. Och visst har 2017/18 börjat bra, med flera pallplatser och fina resultat.

Och hela Sverige hoppas att formen håller i sig. Team Hasselborg ska nämligen försvara landets färger i OS nästa år.

– OS ser vi alla fram emot mycket. Det kommer bli en fantastisk upplevelse, verkligen.

Som uppladdning väntar bland annat EM i november i Schweiz. Därefter ett par grand slams och även Continental cup i januari (curlingens Ryder cup). Mycket kul att se fram emot för curlingdamerna.

Om drygt fyra månader (från 9 februari) väntar därefter höjdpunkten: OS i sydkoreanska Pyeongchang. Uppladdningen inför OS pågår för fullt, även om laget inte skenar i väg i tankarna.

– Vi har lite mindre erfarenhet än många av de andra lagen, så för oss gäller det att spela så mycket vi kan innan OS. Samla på oss erfarenhet och fortsätta möta de bästa lagen i världen. De matcherna betyder mycket för vår utveckling.

Långt kvar såklart, men har ni tänkt på målsättningen i OS?

– Målet är att göra det bra och vi har kapacitet att slå alla lag i världen. Har vi prickat in formen så kan vi gå till slutspel och ta medalj. Men mycket ska ju såklart stämma just då, men vi har kapaciteten att gå långt, säger Anna som dock inte låter sig skena i väg.

– Vi har mycket att se fram emot denna säsong. Men samtidigt måste vi leva mycket i nuet. Vi tar ständigt en tävling, en match och en sten i taget.

Mer Team Hasselborg

Anna Hasselborg,
28. Skipper.

Sara McManus, 25.

Sofia Mabergs, 24,

Agnes Knochenhauer, 28.

Jennie Wåhlin, 19
(reserv).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27