UDDAMÅLSFÖRLUST. Trots förlust med 3-2 lyckades HIK vinna och ta steget tillbaka till Allsvenskan. Foto: FOTO: HANSSONSFOTO, Kalix

HIK klara för Allsvenskan

HIK har en mörk historia när det gäller kvalspel till högre divisioner. Men på söndagen vände den tråkiga trenden när Helenelund visserligen förlorade borta mot Karlsborgs BK men ändå kunde klara avancemanget på fler gjorda mål.

  • Publicerad 14:22, 6 mar 2015

Helenelunds IK Bandy gick efter en stark andra halva på säsongen till kvalspel till Allsvenskan. HIK lottades att möta Karlsborgs BK från Kalix som vann Division 1 Norra. På fredagen spelades den första kvalmatchen på Sollentunavallen och på söndagen spelades returen 96 mil norrut. Fredagens tillställning inför 150 personer på Vallen blev en av Helenelunds bästa matcher för året. Med ett högt tempo och ett samlat försvar var det helt och hållet hemmalagets match. Resultatet 5-3(1-2) var i underkant och siffrorna borde varit större.
– Vi gör årets bästa match och lyfter oss två snäpp från seriematcherna, säger Roger Jakobsson, huvudtränare i HIK. Vi gör en väldigt bra match och skapade bra förutsättningar inför returen även om vi borde gjort fler mål på Vallen.
På söndagen åkte HIK upp till Norrbotten med en seger i bagaget och ledning med två mål. Men gästerna fick inte riktigt spelet att stämma. Nervositeten var hög och Karlsborgs BK pressade på för att sno åt sig direktplatsen till Allsvenskan. Efter en dålig och nervös första halvlek hade hemmalaget ledningen med 3-1. Spelet stämde inte riktigt i den andra halvleken heller för HIK men på en hörnvariant kunde den egna produkten Linus Hansson, ändå slå in 3-2.
– Hörninslaget var för dåligt, säger Linus Hansson. Alla rusade på Mattias bakom mig så jag tog bollen och rundade allihop istället. Det kändes riktigt skönt att få in den. Vi hade det lite tungt innan.
Ett resultat som stod sig matchen ut fast hemmalaget kämpade på för en kvittering. Men det solida försvaret med Thomas ”TA” Arvidsson i spetsen hade spikat igen kassen. På fler gjorda mål blev Helenelund återigen ett Allsvenskt lag.
– Det känns riktigt kul att ta upp HIK till Allsvenskan. Det var en riktig krigarmatch och vi gjorde vad vi skulle för att vinna matchen, säger Linus Hansson.
Att Helenelund skulle ta sig till Allsvenskan var det få trodde under säsongen. HIK har legat och lurpassat bakom lag som WT Bandy, Djurgården/SBBK och Uppsala Bois hela säsongen. Men efter några sämre insatser kring nyår tog ”Lunden” verkligen tag i spelet. Åtta raka vinster och ingen förlorad hemmamatch räckte till slut till en kvalplats. En kvalplats som förvaltades väl.
– En härlig känsla för oss alla. Det är läckert att vi lyckades stå emot och det är otroligt starkt av grabbarna att klara av det, säger Roger Jakobsson.
Helenelund är därmed tillbaka i serien som laget huserade i större delen av 80-talet och framåt. Men nu ska ny historia skrivas. Nu börjar arbetet att stärka organisationen, ekonomin och truppen inför vad som komma skall. Ett tufft arbete och Helenelund hoppas att Sollentuna sluter upp bakom laget.
– Det är bra PR för Sollentuna som kommun och vi har en stor lokal förankring i laget. Det är roligt att HIK är tillbaka på bandykartan och på tiden att vi är tillbaka, säger Roger Jakobsson.

Relaterad information

Säsongen 2014/2015

Bästa målskytt: Mikael Andersson, 31 mål
Flest assist: Andreas Karlsson, 18 assist
Mest utvisad: Tim Zenoud Johansson, 70 minuter
Publiksnitt: 71 åskådare (åtta hemmamatcher) 
Högsta publiksiffra: 148 åskådare (Karlsborgs BK hemma)
Största seger: 13-0 hemma mot Bergets BK
Största förlust: 6-1 borta mot Djurgården/SBBK

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brottsoffer utan stöd efter minskat föreningsbidrag

Nyheter Sänkt bidrag har lett till minskat stöd Brottsofferjourens föreningsbidrag sänktes förra året och de sista månaderna av året valde de därför att hänvisa brottsoffer till kommunen istället. Men många som kontaktade kommunen inte något stöd...torsdag 21/2 14:07

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45

Take away från Linns dörr i Edsberg

Nyheter Nu finns det ett alternativ till den sedvanliga take away-maten i Sollentuna. Kocken Linn Engstrand lagar mat hemma och erbjuder upphämtning från sin dörr i Edsberg.onsdag 20/2 17:02