Scout. Magnus Welin ska leta talanger till NHL. Foto: Mikael Sandberg & Mostphotos

Hockeyprofilen blir NHL-scout

Magnus Welin, 39, har fått sitt drömjobb. Nyligen skrev hockeyprofilen på ett treårskontrakt som NHL-scout åt Buffalo Sabres.

  • Publicerad 05:15, 3 jun 2019

Ibland har jag kanske ifrågasatt vad jag hållit på med, men nu känns det så otroligt värt det.

Efter att ha blivit tipsad av backstjärnan Rasmus Dahlins pappa fick Magnus Welin ett samtal från Buffalo Sabres och ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

– Det är en dröm jag knappt vågat drömma. Det ska bli fantastiskt kul och spännande att få jobba med hockeyn på heltid och att få scouta på den högsta nivån. Dessutom en möjlighet att lära mig mycket av hockeyfolk från hela världen, säger han.

Welin är uppvuxen på Mälaröarna och har varit hockeytränare i både Ekerö IK och Skå IK. Han tog sedan steget över till Djurgården där han varit tränare och på senare tid juniorscout. Han har genom åren lagt ner åtskilliga timmar runt om i ishallar i jakten på talanger. Nu får han belöningen för allt jobb.

– Jag har lagt så otroligt mycket tid på hockeyn, både som tränare och scout, parallellt med utbildning och jobb i 23 år. Ibland har jag kanske ifrågasatt vad jag hållit på med, men nu känns det så otroligt värt det.

Tränade Nygård

I Skå tränade han Joakim Nygård som han ännu har tät kontakt med. Welin tror att Nygård har goda chanser att slå sig in i Edmonton Oilers.

– Jag tror hans chanser är goda, mycket tack vare hans skridskoåkning som är en X-faktor. Edmonton kan också vara ett bra lag för honom. De har en spets av yttersta världsklass, men inte så brett lag, det borde ge honom bra chans till att ta en plats.

– Sedan måste jag säga att det känns lite extra kul att vi når NHL samtidigt. Vi båda har gnuggat på år efter år och gått den lite längre vägen sedan vi lämnade Skå, säger Magnus Welin.

Målrik hockeypremiär

Sport Ekerö/Skås ishockeyherrar föll i premiären hemma mot Älta.fredag 4/10 17:15

Ekerö säkrade kontraktet i fyran

Sport Ekerös fotbollsherrar klarade sig kvar i division 4 medan damerna får lämna division 2.torsdag 3/10 11:51