Dräkterna är specialbeställda från USA där marknaden är mycket större än i Europa. De är utformade för att fånga uppmärksamheten men också för att underlätta rörelserna. Foto: Mikael Andersson

Högtflygande planer för pionjärerna i Järfälla

Kasta sig upp i luften? Låta sig fångas av sina kamrater? Göra flera volter på rad? Låter det svårt? Inte för Järfällas första cheerleadinglag.

  • Publicerad 16:19, 8 aug 2017

– One, two, three, four, five, six, seven, eight! Bra tajming! Kör Skorpionen!

Det är inte helt lätt att hänga med i slangspråket när Action Athletics visar upp vad de kan. Man använder sig nästan bara av termer på engelska eftersom cheerleading är så starkt förknippat med USA.

När Riksmästerskapet och Svenska Mästerskapet i cheerleading hölls i slutet av maj så vann föreningens tjejlag mellan 12 och 17 år i sin klass. Mixlaget kammade hem ett silver. Det märks att alla är ambitiösa med sin träning.

Flytt till Järfälla

Föreningen flyttade tidigare i år till Järfälla och planerar att hyra in sig i Järfällagymnasternas anläggning i Viksjö. Action Athletics har medlemmar från alla delar av Stockholm och många åker en bra bit för att ta sig till träningarna. De hoppas nu att det finns lokala förmågor, både tjejer och killar, som är sugna på att prova på sporten.

– Eftersom det har funnits gymnastik här i Järfälla länge, men ingen cheerleading, så finns det säkert några där ut som är nyfikna, säger Ida-Maria Lehto.

Stark sammanhållning

Det ser elegant och nästan enkelt ut när medlemmarna gör volter fram och tillbaka över gräsmattan, men det krävs ett stort engagemang för att bli riktigt bra på sporten. Träningarna är viktiga och närvaron på dem är hög. De elitsatsande lagen tränar tre gånger i veckan, men det finns flera olika typer av grupper och nya startas baserat på intresse.

Akrobatik. Järfällas första cheerleaderlag siktar högt. Foto: Mikael Andersson

Alice Johansson af Trolle har flyttat ner från Umeå, mest för att gå gymnasiet i Stockholm men att cheerleading är en större sport här ser hon som ett extra plus. Det finns mycket som är roligt med cheerleading.

– Alla är så målmedvetna och strävar alltid efter att bli bättre. Det bästa är sammanhållningen, vi är som en familj. Om någon är borta från träningen så kan vi inte bygga pyramid. Alla behövs, säger Alice Johansson af Trolle.

Hård träning

Det är inte nödvändigt att vara vig som en groda för att bli bra på cheerleading, även om det definitivt underlättar om man har en bakgrund som till exempel gymnast eller dansare. Det enda som verkligen krävs är att man är orädd och hyfsat stark.

– Vissa är extremt bra på att kasta upp folk, andra har bra balans och en del är jättebra ledargestalter. Visst finns vi tränare, men det behövs också "lagkaptener" i gruppen som håller uppe stämningen och hjälper till, säger Ida-Maria Lehto.

Ny sport i Sverige

Cheerleading utmärker sig om man jämför med gymnastik, eftersom det inte är någon särskild kroppsform som föredras. När man ska göra lyft behövs nämligen båda långa och korta personer.

Även om cheerleading är en relativt ny sport i Sverige så är utbytet stort mellan föreningarna, som blir fler med varje år. I Stockholm finns det ett tiotal, men det är inte bara i Sverige som man har kontakt mellan föreningarna – samhörigheten är stor även globalt sett.

– Där är det en stor skillnad om man jämför med till exempel fotboll. Vi är inte alls en lika föreningsbunden sport, förutom på tävlingar då man självklart vill vinna, säger tränaren Ida-Maria Lehto.

Detta är cheerleading

Sporten kommer från början från USA där det var ett sätt att stödja det egna laget vid tävlingar, till exempel i basket och amerikansk fotboll.

Sporten kom till Sverige i mitten av 1980-talet och har sedan dess vuxit stadigt. Idag finns det ett femtiotal föreningar, ett tiotal föreningar i Stockholm, och flera olika divisioner att tävla i.

Svenska lag tävlar årligen på EM och VM i cheerleading.

Den som vill testa på cheerleading i Järfälla kan höra av sig till actionjarfalla@gmail.com.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35