Foto: Jonny Andersson

"Honta" Heinola kan prisas som årets eldsjäl

Hannu "Honta" Heinola kan tilldelas Beijers eldsjälsstipendium. Väsby Hockeys sympatiske materialförvaltare, med 49 år i klubben, är en av tre nominerade.

  • Publicerad 13:00, 5 feb 2019

När Sverige tar sig an Finland i Beijer Hockey Games den 10 februari avgörs det även vem som är Hockeysveriges eldsjäl 2019. En av tre nominerade finalister är Hannu Heinola, 75 år.

I hela 49 år har "Honta" styrt i Väsby Hockeys materialrum. Ingen har slipat fler skridskor, burit fler hockeyklubbor eller lagat fler skydd.

– När killen ringde från Beijer var det en stor överraskning, jag visste ingenting. Jag blev nervös, jag är ju blyg av mig och visste inte vad jag skulle säga.

Han fick beskedet om nomineringen förra fredagen, bara timmar innan den helgens dubbelmöten mot Östersund. När truppen långt i på småtimmarna kom hem från Jämtland tog han hand om tvätten och fick senare en kamera framför ansiktet.

– Jag tryckte ner kepsen så att ingen skulle se mina trötta ögon, säger han och skrattar.

Ska du vara på plats och se Sverige–Finland?

– Jag vet inte, plus vi har ju Norrlandsturné den helgen. Jag är fortfarande lite chockad och vet inte hur jag ska göra, säger Honta och medger att han inte typen som står i centrum.

– Kanske ska jag göra som Zlatan – skicka en film där jag tackar.

Om han ser landskampen håller Hannu Heinola på Finland. 1961 lämnade han som 18-åring hemlandet för ett jobb i Hofors, Gästrikland. 1964 kom han till Väsby och 1970 hoppade han på rollen som "matris" i hockeyklubben.

Vad är du bäst på?

– Oj, det vet jag inte. Mycket sitter i ryggraden. Förr slipade man skridskor för hand, nu ställer man in en maskin. Eero är bättre på att sy, laga handskar och sådant. Jag vill ha ordning, det är jag nog bra på. Men jag höjer inte rösten om någon stökar till, kanske är jag för snäll?

Om du vinner, vad vill du att pengarna öronmärks för?

– A-laget. Jag skulle önska att det går till matpengar, nu betalar killarna själva. Jag gillar när spelarna trivs, säger Honta.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsby besegrade Köping och slutade sexa i norra allettan

Sport I morgon väljer lagledningen motstånd i playoff 1 Sveriges alla division 1-serier är färdigspelade och med det inleds en svärm med playoff-matcher som ska leda fram till en slutlig kvalserie. Med kvällens 5–1-seger över Köping ska Väsby, som femma i...onsdag 20/2 23:10

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Här hålls Sveriges största kaninutställning

Nyheter ✓Årets kanin-SM hålls i Upplands Väsby ✓ 1 500 kaniner på plats För hundra år sedan var kaninen mest en måltid på tallriken. I dag är det ulliga pälsdjuret ett populärt sällskapsdjur. Nästa helg intar 1 500 raskaniner Bredden i Sveriges största kaninutställning.tisdag 19/2 14:06