Satsar. I IFK Stocksunds a-lag spelar många unga talanger. Foto: Karsten Inde

IFK Stocksund siktar mot allsvenskan

IFK Stocksund startade sina A-lag för tre år sedan. Då spelade herrarna i division 3. I år är målet att gå från division 2 till 1 – och det långsiktiga målet är allsvenskan.

  • Publicerad 11:39, 8 apr 2019

För tre år sedan övertog IFK Stocksund Västeråslaget Juventus IF:s plats i division 3 och fick ett A-lag. Sedan dess har IFK Stocksund tagit sig till division 2.

– Målet för säsongen är att avancera i seriesystemet upp mot division 1. Vi hade den ambitionen förra året men vi orkade inte ända fram, säger Karsten Inde, som grundade IFK Stocksund år 2005. 

Och högre än så vill de komma. Klubben driver projektet VMA – vägen mot allsvenskan. 

– Om Åtvidaberg och Falkenberg och andra mindre orter kan ha allsvenska lag kan vi göra det också. Det handlar mycket om ekonomi. Det finns ett underlag i Danderyd att ta fram ett A-lag som når ända upp i allsvenskan, säger Karsten Inde.

Han är medveten om att det är högt satta mål.

– Men det viktigt för våra yngre spelare att få drömma om både A-laget och allsvenskan. Jag har ett motto, att lova lite mer än man kan hålla och leverera över förväntan. Det gjorde vi när vi sa att IFK Stocksund skulle vinna Gothia Cup, och det levererade vi. Om vi lovar att nå allsvenskan så kanske vi vinner Champions League också, säger Karsten Inde.

Årets uppställning i A-laget är lovande, tycker tränaren Onur Ekici.

– Det ser väldigt bra ut. Vi tappade några spelare och har fyllt på med några nya killar. Vi har haft en bra försäsong spelmässigt och det känns bra, säger Onur Ekici.

Många av spelarna är under 20 år.

– Vi har blivit något av ett talanglag. Jag tycker att det fungerar med unga spelare om de får börja träna med seniorlaget i november-december, då har de fyra-fem månader på sig att förbereda sig, säger Onur Ekici.

Han berättar att många av spelarna är från Danderyd, men det finns också de som bor i Täby och Sollentuna.   

– Vi har en vision om att truppen år 2022 ska bestå av 75 procent egna produkter, det är rätt kaxigt men vi hoppas kunna ordna det, säger Onur Ekici.

Så småningom kanske klubben kan få ett riktigt stornamn, berättar Karsten Inde.

– Oscar Linnér som började sin karriär i Stocksunds IF och nu är i AIK har sagt att han gärna avslutar sin karriär i IFK Stocksund, men det kanske är om sju-åtta år när han gjort sitt som fotbollsproffs. Även andra spelare vill tillbaka till oss när vi avancerat. Vi har en ganska unik miljö.

Vad är det som är unikt?

– Våra värderingar. Kamratskap, att vi är seriösa och generösa. Barn gillar när det är på allvar och när vi erbjuder bra träningar blir det en väldigt fin miljö, det blir inte så slätstruket. Vi tränar väldigt mycket och då blir man duktig, då vinner man matcher och man ska inte underskatta att det är roligt att vinna, säger Karsten Inde.

I lördags (6 april) spelade a-laget första matchen för säsongen mot Gamla Uppsala. Resultatet blev 4-1 till Stocksunds fördel.

Stockholm Direkt