Förlust. Det blev en tung förlust för IK Frej i söndags och stor förändringar väntar i laget. Foto: Uffe Lindeborg

IK Frej åker ur superettan: "Känner en tomhet"

IK Frej åker ur superettan efter sista kvalmatchen igår. En tung dag för klubben och spelarna, berättar assisterande tränare Magnus Österberg.

  • Publicerad 16:44, 11 nov 2019

Stefan Dejemyr

Sista kvalmatchen i söndags mot Umeå blev för tuff för IK Frej som med ett resultat på 2–2 åkte ur superettan efter fem år i serien.

– Det känns bara för jävligt, jag har inget annat ord för detta idag, säger Magnus Österberg, assisterande tränare i IK Frej.

Redan i andra minuten gjorde Umeå sitt första mål och det blev en tuff start för hemmalaget på Vikingavallen, där runt 1500 personer hejade på i det snöregn som bjöds under söndagen.

– Det började ju hemskt, men sen tycker jag att vi visar viss kvalitet och kommer tillbaka till matchen. Vi får många chanser utan att vi spelar tillräckligt bra, säger Magnus Österberg.

Känner en tomhet

Stämningen dagen efter matchen är tung hos spelare och tränare och in i det sista kämpade man för att få stanna kvar, berättar Magnus Österberg.

– Vi gick in i detta i tron att vi skulle klara det. Just nu känner man bara en tomhet och många är ledsna, säger han.

Nu kommer hela laget att ta ledigt i en vecka och sedan gå tillbaka till träningen. Men det kan komma att ske en del förändringar till följd av den ekonomiska förlusten som det innebär, menar Magnus Österberg. Till exempel kommer antalet heltidsavlönade spelare att sjunka "dramatiskt", enligt assiterande tränaren.

– Vi har gjort en jättefin resa och lärt oss mycket av att vara i superettan i fem i år. Det finns en större möjlighet för yngre spelare att ta en tröja än det fanns tidigare, säger Magnus Österberg.

Frej får kvala för att stanna i superettan

Klubbchefen slutar

Under dagen kom även nyheten att klubbchefen Janne Jonsson lämnar klubben. Han har varit klubbchef sedan 1 januari i år och var en av de som tog initiativet till klubbens samarbete med Hammarby.

– Det är tråkigt men en förändring måste till. Jag är nöjd med vad killarna presterat, säger Janne Jonsson.

Enligt IK Frejs ordförande Stefan Dejemyr är det en stor skillnad mellan division ett och superettan, vilket kommer att påverka klubben.

– Vi kommer inte få något bidrag från Svensk elitfotboll så vi kommer helt behöva byta strategi och bygga ett lag på egna ungdomar, säger han.

Samarbeta med Täby FK

Inför 2020 kommer det då att finnas två lag i division 1 i Täby, både IK Frej och Täby FK – och man kan vänta sig spännande derbyn mellan Täbylagen.

– Det blir en krydda att vi får möta varandra. Men det är svårt att ha två lag i ettan i Täby och jag hoppas att vi kan inleda samarbeten, säger Stefan Dejemyr och fortsätter:

– Vi har stora utmaningar framför oss men det är positivt, att vi har så fina framgångar i ungdomsfotbollen (både U17 och U19-lagen har tagit plats i allsvenskan, reds anm.).

Stockholm Direkt