Insändare: Golf är mer än idrott

Eva Lundqvist på Friiberghs golfklubb fyller 89 nästa gång år. Det är inget ovanligt med aktiva golfare i 90 års ålder vare sig i Sverige eller i andra länder.

  • Publicerad 12:28, 12 aug 2019

Detta är en insändare.

Den elitidrott som Henrik Stenson och hans kollegor på världens tourer har relativt lite med den golf vi andra spelar och kan spela livslångt. Det gör golfen till något fullständigt unikt.

De vetenskapliga beläggen för att aktiv träning för äldre ger stora hälsovinster är otaliga. Utöver bättre fysik så tillkommer även minskad risk för demenssjukdomar. Golfen som då utöver lågintensiv konditionsträning har den sociala delen som naturlig, man spelar inte ensam utförs också som på Friiberghs i mycket natursköna miljöer.

Golfen är också samvaro över generationsgränser. Eva spelar regelbundet med både barn och barnbarn och deltar i tävlingar. Läs gärna Anders Hansens bestseller ”Hjärnstark” så förstår man effekten av att röra på sig.

När ledarskribenter oftare och oftare rapporterar om exploderande kostnader för äldrevård utifrån att vi snabbt ökar antalet människor plus 80 är golf ett område som skapar stora samhällsbesparingar genom att aktiva äldre inte behöver utnyttja vården.

Golfen med en halv miljon utövare är en av våra största sporter och när det gäller andelen +60 den största inom svensk idrott. Otaliga är de familjer som varje år spelar s.k. släktgolf där det ofta är +70 år mellan yngsta och äldsta utövare. Något Eva Lundqvist gör ett par gånger per år.

Golfklubbar är också ett av våra större besöksmål i stort sett alla våra kommuner. Idrotten är en katalysator för besöksnäring och turism och genererar den vägen mycket stora skatteintäkter till samhället.

Men, det är i sammanhanget oväsentligt när det skall ställas mot den livskvalitet som golfen ger Eva och alla andra äldre som tack vare golfen får en friskare ålderdom.

När vi ser en golfanläggning som Friiberghs med sin utsikt över Mälaren och böljande ängar och skog så ser vi inte bara en idrottsanläggning. Friiberghs är också en del av äldrevården, den är social samvaro över generationsgränser och den är en del av turistindustrin.

Det Eva blir en symbol för är den stora samhällsnytta som en golfklubb utgör. Tillkommande så har golfen själv finansierat sina anläggningar till skillnad från nästan alla andra idrotter.

Midsommarlunkare måste hålla avstånd denna gång

Sport Löpartävlingen Midsommarlunken hålls på ett annat sätt i år. Deltagarna får dela upp sig i lag och sporta på var sitt håll för att minska smittspridningen.onsdag 10/6 9:37

Fanna sparkar huvudtränaren

Sport Med bara en månad kvar till seriestart sparkar Fanna BK A-lagstränaren Alexander Alan.onsdag 6/5 10:45