”Jag ser fram emot att bara coacha”

Trots att hon sedan 1990 spelat sex VM i en av världens minsta idrotter ska Rebecca Gustafson iväg på ännu ett mästerskap.  Kistatjejen är assisterande coach i ringettelandslaget, men har trunken med sig.

  • Publicerad 16:50, 3 nov 2017

”Vi ska ha bronset

Endast tre svenska föreningar bedriver ringette: Ulriksdal, Sollentuna och Järna. Senast att lägga ner var Kista HC.

– Jag brukar säga att vi är i en nedåtgående spiral. Men att det snart vänder, säger Rebecca Gustafson som sedan 1990 varit Ulriksdals SK trogen.

Numera är Kistatjejen spelande tränare i USK och 26 november–3 december debuterar hon som assisterande förbundskapten till Eevi Kaasinen.

– Jag ser fram emot att bara coacha. Jag är mer coach än en tränare som lägger upp taktik och övningar. Det sköter Eevi så kan jag fatta snabba matchbeslut, jag tror att jag har bra närvaro.

Men, mästerskapet avgörs i Toronto och är det någonstans ringettespelare vill spela VM så är det i

Kanada.

– Vi har ett intressant generationsskifte och jag har spelat två VM i Kanada, så jag ska försöka låta bli att spela, säger hon och garvar.

Hon ska dock ha hela trunken med sig.

Ett minne från Edmonton 2002 är starkt. Rebecca blev intervjuad av en reporter från Edmonton. Denne undrade hur det kändes att vara stjärna?

– Jag förstod ingenting. Stjärna var ju inte vad jag kände mig som, men det säger en del om intresset för ringette i Kanada.

Rebecca VM-debuterade i Stockholm 1996, då 19 år ung. Därefter spelade hon VM i Helsingfors, Stockholm, Tammerfors och North Bay, Varje gång VM avgörs i Kanada är det livat i ishallarna, annars har sporten bara starkt fäste i Finland. Senast i Helsingfors 2015/16 gick junior-VM i ishockey samtidigt i samma anläggning.

– Vi fick hockeypublik på matcherna, det var fantastiskt kul. Ringette är jätteroligt, tro mig och när VM avgörs i Kanada kan vi ha över 3 000 åskådare.

Att Rebecca älskar sin idrott är uppenbart. Hon blundar dock inte för bekymren. Ringette ingår inte in Riksidrottsförbundet och får ingen ekonomisk stöttning därifrån. De 14 spelarna som nu ska till Toronto betalar ur egen ficka 18 000 kronor för resa, kost och logi. Tre svenska föreningar är ett bekymmer, men antalet nationer som bedriver sporten är lika klent.

Slovakien debuterade 2015/16, nu avstår deras nationsförbund på grund av resekostnaden. Så blott fem länder är med: Kanada, Finland, Sverige, USA och Tjeckien. Kanada och Finland är till råga på allt för bra och gör på egen hand upp om ädlaste medaljerna.

Övriga tre kämpar om brons.

– Vi ska ha det, säger Rebecca. Vi spelade nyligen en träningsmatch mot finska klubblaget ESK, Espoo och tjejerna gjorde en fantastisk insats.

Hur bra är egentligen Finland?

– Jag har minne av en landskamp som slutade 0–30, säger Rebecca med hopp om att det tids nog vänder för svensk ringette.

MERMER Kort om Ringette

Spelas på vanlig hockeyrink med målvakt plus fem utespelare i vardera lag.

Klubban saknar blad och har en speciell spets.

Stora skillnaden
mellan ringette och ishockey är att det endast får finnas tre anfallsspelare och tre försvarsspelare i anfalls-/försvarszon. Ringen måste dessutom passas genom de tre zonerna, en i taget, vilket innebär att en duktig skidskoåkare inte solo kan transportera ringen från egen zon till anfallszon.

Ett anfall måste
avslutas inom 30 sekunder.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.