"Det är så mycket energi här. Jag gillar mest tacklingarna och att man får springa mycket", säger Rasmus Björkqvist, närmast i bild. Här över han och kompisarna Farjam Zahid-Zade och Peter Majid klunga med ledarna Anna Grawin och Olof Nordqvist. Foto: Mikael Andersson

Järfällas enda rugbylag är som en liten familj

För ett och ett halvt år startade Järfällas enda rugbylag Höjdens RK. Nu ses spelarna varje vecka i Tallbohovskolans idrottshall för att träna pass, klunga och tacklingar.

  • Publicerad 16:24, 20 apr 2017

– Vad är det värsta som kan hända? Att jag och Daniel får varsitt blåmärke. Det är inte första gången för oss. Så länge ni inte gör det med flit, då blir det 250 burpees!

Ledarna Olof Nordqvist, vanligtvis SO-lärare på Tallbohov, och Daniel Silvestri ligger hopkrupna i Tallbohovskolans idrottshall framför Anna Grawin och Fredrik Burmeister som håller upp tunga sköldar.

Mitt emot står ett gäng fjorton- och femtonåringar på led. De ska alldeles strax ta sats och rusa allt vad de kan mot sina tränare.

En vanlig träning med Järfällas enda rugbylag – Höjdens RK.

Laget, som består av elever från Tallbohovskolan, samlas varje tisdag för att öva tackling, teknik, klunga och pass. Höjdens RK startades av läraren Olof Nordqvist efter jul i fjol och mellan 15 och 20 elever kommer varje vecka på träningen.

– De kan klaga på att de tycker att det är jobbigt eller att de är trötta, men de kommer hit varje tisdag och kör hårt, säger Olof Nordqvist, som själv har en lång bakgrund som rugbyspelare och rugbydomare.

Bakom oss övar eleverna på att passa den ovala bollen mellan varandra.

– Det har gått förvånansvärt lätt för dem att lära sig. En kille på 60 kilo får någon av oss ledare på nästan 100 kilo emot sig. Men de gör det utan att tveka. De är inte alltid medvetna om hur fantastiskt det är att de gör det här, säger Olof Nordqvist.

"Man blir som en liten minifamilj i laget", säger niondeklassaren Sukaina Abdulilah som fastnat för rugbyn. Foto: Mikael Andersson

"Kärlek vid första ögonkastet"

Niondeklassaren Sukaina Abdulilah berättar under en paus i uppvärmningen att hon är en av de som varit med från start.

– Vill man känna sig trygg borde man söka sig till rugbyn. Alla i laget måste lita på varandra och samarbeta, vi blir som en minifamilj. Och rugby är unikt, man får tacklas och det är mycket kontakt, säger Sukaina.

Hon går snart ut Tallbohovskolan - men för det vill hon inte sluta utan siktar mot att hitta ett damlag att spela med. Sukaina får medhåll av Peter Majid, som också han går i nian.

– Jag kommer verkligen sakna att kunna träna tillsammans med mina kompisar. Men jag kommer absolut fortsätta, säger han.

Han hakade också på träningarna från start, och är efter ett uppehåll tillbaka på tisdagsträningarna.

– Det var kärlek vid första ögonblicket. Jag gillar att springa och jag gillar teamwork. Sen är jag en ganska högljudd person och det är mycket skrik och rop i rugby, så det passar mig, haha, säger han.

Elnara Alassopiiyeva, Nazar Nazar Madar och Ilaf övar pass med tränaren Daniel Silvestri. Foto: Mikael Andersson

Farjam Zahid-Zade tacklar tränaren Fredrik Burmeister. Foto: Mikael Andersson

"Respektfull idrott"

Han berättar att rugbyn blivit den perfekta sporten för att få utlopp för energin.

– Folk tänker nog att rugby är aggressivt, men det är tvärtom. Du säger aldrig emot domaren och även om vi ser ut som fiender på plan så ber vi alltid om ursäkt om vi råkar göra illa någon, säger Peter Majid.

Olof Nordqvist tillägger:

– Det är det som är den stora vinsten med rugby, det är en extremt disciplinerad och respektfull idrott. Man behandlar varandra på ett schysst sätt.

Hur framtiden för Höjdens RK ser ut?

– Det hade varit jättekul att starta en riktig klubb, men det här är en fritidsaktivitet som vi ledare gör för att vi tycker om det. Och för att vi tycker att våra elever är fantastiska, säger Olof Nordqvist.

Tränaren och läraren Olof Nordqvist visar tacklingsteknik på Anna Grawin under tisdagens träning med Höjdens RK. Foto: Mikael Andersson

"De är otroligt skickliga på passningarna", säger ledaren Olof Nordqvist. Här övar eleverna på att just passa. Från vänster: Ilaf, Elnara Alassopiiyeva och Mohammed Away Nur. Foto: Mikael Andersson

Höjdens RK

Laget bildades vårterminen 2016 av Olof Nordqvist, lärare på Tallbohovsskolan och rugbyspelare i grunden, tillsammans med rugbyspelarna Daniel Silvestri och Anna Grawin.

I våras kom också tidigare rugbyspelaren Fredrik Burmeister in som tränare.

Laget är inriktat på elever i sjuan, åttan och nian på Tallbohovsskolan och varje tisdag klockan 20 tränar de i Tallbohovsskolans idrottshall. Ibland tränar de även utomhus och på lov och helger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35