1930-tal. Delar av IK Beles stafettlag, fotograferade under 1930-talet. Foto: Järfälla kommuns bildarkiv

Järfällas piggaste 90-åring? Bele Barkarby fyller jämnt

90 år – det fyller Bele Barkarby i år vilket ska firas med pompa och ståt. "En pigg 90-åring som ser livet med tillförsikt", säger Tommy Jansson, styrelseordförande i Bele Barkarby FF om jubileet.

  • Publicerad 16:00, 15 feb 2019

Namnen har skiftat genom åren och sammanslagningar har skett – men hur som haver är det nu 90 år sedan ursprungliga IK Bele bildades, vilket innebär 90-års kalas för nuvarande Bele Barkarby IF.

– Exakt var namnet Bele kommer ifrån vet jag inte, men det finns en rolig sägen om att det var Barkarbys elva lantbrukarelever som startade en idrottsförening. Jag skulle älska om det fanns ett uns av sanning i det, säger Tommy Jansson, styrelseordförande i Bele FF, fotbollssektionen av Bele Barkarby.

Det var 2001 som två idrottsföreningar slogs samman och Bele Barkarby IF bildades, med underföreningar som driver framför allt fotboll och innebandy, men också hockey och gymnastik.

Heja, heja! "Järfällagången" på Skälbyvägen i höjd med Barsbro på 1930-talet, till vänster Maja Blomqvist. Vem som syns till höger är okänt. Foto: Harry Grip/Järfälla kommuns bildarkiv

Lagfoto. 1981 års upplaga av fotbollslaget, taget på Strömvallen i Skälby. Foto: Bertil Stilling/Järfälla kommuns bildarkiv

Ska firas i augusti

I augusti är planen att det ska bli ett fotbollskalas med ballonger, tårta och – såklart – fotboll. En herrmatch och en dammatch för seniorlagen planeras, och en jubileumsmatch där gamla Beleprofiler bjuds in att spela. Tommy Jansson lyfter fram att stjärnor som Johan Mjällby och Rikard Norling kommer från klubben.

– Och prisskåpen nere vid Veddestavallen är imponerande, vi har vunnit Gothiacup och andra stora cuper i Sverige flera gånger med olika årskullar.

Skulle du kalla Bele för en pigg 90-åring?

– Ja! En pigg 90-åring med tillförsikt inför de kommande åren, det är få förunnat att bli 90 och det känns väldigt ärofyllt. Bele ska fortsätta drivas i samma goda anda, både organisatoriskt och resultatmässigt.

Folkfest. 1935 var det stafettlöpning med IK Bele i Skälby, och på idrottsplatsen hängde folk vid mållinjen. Foto: Harry Grip/Järfälla kommuns bildarkiv

Stockholm Direkt