Närkamp. Emilia och Angelina började träna BJJ samtidigt. Foto: Mikael Andersson

Järfällasystrarna som äger BJJ-mattan

Brasiliansk jiu-jitsu, det är vad systrarna Youssef från Jakobsberg satsar allt på. Och det ger resultat – särskilt när de stöttar varandra.

  • Publicerad 11:49, 10 okt 2018

I en källarlokal på Östermalm huserar Let's Roll BJJ, en förening där barn och ungdomar tränar kampsporten brasiliansk jiu-jitsu.

– Det är kul att alla har samma intresse som en själv här, så är det ju inte i skolan. Det är en annorlunda sport, säger 13-åriga Angelina Youssef från Jakobsberg.

Hon och systrarna Emilia, 11, och Izabelle, 7, tränar här flera gånger i veckan. Nyligen kammade alla hem medaljer i junior-EM i BJJ som gick av stapeln i England.

Vägen till sporten gick genom tjejernas kampsportsintresserade pappa, och för fyra år sedan började de två äldsta systrarna träna.

– Sedan dess har bara en större och större glöd för sporten brunnit. Det här är en stor passion för oss, säger Angelina.

Izabelle började efter de andra, men var å andra sidan bara fyra år när hon väl drog igång.

– Jag blev sugen när jag såg mina systrar köra. Det är kul att allihopa tränar, man peppar varandra och får stöd, säger Izabelle.

Systerskap. Systrarna Emilia, Izabelle och Angelina peppar varandra inför tävlingar. Foto: Mikael Andersson

Reser världen över

Träningen har lett till att tjejerna känner sig tryggare.

– Jag känner mig mer säker nu. Man kan försvara sig om något skulle hända eller om det blir bråkigt, säger Emilia.

Under träningarna lär de sig att visa respekt och vara schyssta mot varandra – och att sporten handlar om självförsvar, inte att skada någon.

Systrarnas träning i BJJ har tagit dem till platser som Singapore och Dubai.

– Det är hårdare men roligare att träna utomlands. Man lär sig mer, och det är jättekul att träffa nya människor, säger Angelina.

– Engelskan kan vara krånglig! Brittisk engelska, kinesisk engelska... man fattar ingenting, säger Izabelle och skrattar.

Alla har haft stora framgångar i tävlingar, men ibland är det knepigt också.

– Det är svårt med alla steg och all teknik! Det är inte alltid man kommer ihåg allt, man får ta det ett steg i taget, säger Emilia.

Junior-EM i England nyligen var tjejernas första tävling utomlands, och alla kammade hem pallplatser.

– Det var jättenervöst att tävla där, det var nästan som lock i öronen av allt ljud runtom. Det pirrade i hela magen, säger Izabelle och flaxar med armarna för att illustrera nervositeten.

Angelina instämmer:

– Ja, men nerverna är bra, de gör att man taggar till inför match!

Paus. Pappa Jonny knyter om Izabelles bälte som åkte av under en intensiv närkamp. Foto: Mikael Andersson

Träning. På BJJ-träningarna tränar både killar och tjejer i olika åldrar och viktklasser. När det är tävlingsdags är det oftast mer uppdelat. Foto: Mikael Andersson

Det här är systrarna Youssef

Namn och ålder: Angelina, 13, Emlilia, 11, Izabelle, 7

Bor: Jakobsberg

Gör: Tränar och tävlar internationellt i brasiliansk jiu-jutsu, BJJ. Deltog nyligen i junior-EM i England där alla systrarna fick pallplatser. Två guld, två silver och ett brons.

Stöttar varandra

Målet framöver? Att satsa så stort de bara kan. Tävlingar i USA står näst på tur.

– Jag vill vinna alla tävlingar, flera gånger om, säger Izabelle.

Emilia nämner VM-vinst som det främsta målet, medan storasyster Angelina vill öppna en egen träningsklubb för tjejer i framtiden.

– Tjejer kan utsättas för hemska saker i dag, och jag vill lära ut hur man kan försvara sig, säger Angelina.

Att ha varandra ger mycket i både träningen och i tävlingar, menar systrarna. Hemma i Jakobsberg har de ett gym där de tränar tillsammans och testar olika tekniker.

Och när alla var nervösa inför tävlingarna i England backade de varandra.

– Om ens systrar säger att det kommer gå bra i en tävling, då går det bra, säger Angelina.

Satsar. Systrarna tillbringar många timmar i veckan i träningslokalen, och tränar också hemma tillsammans. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kämpar eleverna för bättre skolmat

Nyheter Källtorpseleverna: "Många äter inte i skolan" Att klaga på skolmaten är sedan gammalt. Men genom namninsamlingar och samtal till kommunen försöker ett gäng elever från sexan i Källtorpskolan få till en förändring. Och de kan lyckas.tisdag 16/10 16:27

Alliansen och rödgröna oense om SD-inflytande

Nyheter Det säger partierna om Järfällas nya styre Alliansen ska styra Järfälla i minoritet den kommande mandatperioden, och hoppas på blocköverskridande överenskommelser. Men de rödgröna går i opposition och kommer rösta mot alliansens förslag –...tisdag 16/10 12:23