Järnmannen från Boglösa klar för VM på Hawaii

Att tävla i Ironman är att testa sina gränser. – Jag har ångrat många gånger att jag gett mig på det, men när man kommer i mål är det värt det, säger Oskar Mellgren, Enköpingsbon som kvalat in till Ironman på Hawaii i oktober.

  • Publicerad 09:12, 22 aug 2019

Tidigare har han spelat på flera mittfält i flera lokala fotbollslag, däribland ESK, IK Nordia och Södra Trögd.

Men sedan länge ligger Boglösabon Oskar Mellgrens fotbollsskor på hyllan. Och även om han alltid hållit igång kroppen så var det först för ett par år sedan han upptäckte triathlon. Den uthållighetskrävande sporten där simning varvas med cykling och löpning.

2016 bestämde sig Oskar tillsammans med en vän för att ge triathlon en ordentlig chans. Och huvudfokus blev ironmandistansen som betyder att varje tävlande tar sig igenom 3,86 kilometer simning i öppet vatten, 180,2 kilometer cykel för att slutligen löpa ett maraton på 42 195 meter.

Efter sin första Ironman i Kalmar 2017 så växte drömmen om att en dag ta sig till Ironman-VM på Kona, Hawaii.

– Många sa att jag var tokig, jag behövde förbättra min tid från 10 timmar och 24 minuter ner till nästan nio timmar.

Hur lyckades du?

– Framför allt var det cyklingen jag förbättrade, med ungefär en timme. Sedan var jag 20 minuter snabbare på löpningen och lite snabbare i simningen.

Via tävlingen i Kalmar delades ett begränsat antal kvalplatser till VM ut. Lördagen den 17 augusti gjorde Oskar sitt första försök att nå sin dröm. Men det var nära att gå åt pipsvängen direkt.

– När jag kom till tävlingsområdet på morgonen upptäckte jag att jag hade glömt mitt chip i stugan på Öland. Som tur var gick det att lösa med arrangörerna, men det var inte en optimal start, säger Oskar Mellgren.

Simning och cykling gick bra och inför löpningen var han tillräckligt fräsch för att ha marginal till sitt mål som var att komma under nio timmar.

– Men som alltid på ironman var det överlevnad som gällde sista halvan, säger han.

Maratondistansen avverkades på tre timmar och sjutton minuter och totaltiden blev 9:07:33.

– Det gjorde att jag kom femma med en tiondel sekunds marginal. Senare fick jag även tacka ja till en plats på VM på Hawaii, säger han strålande glatt.

Tävlingen avgörs i oktober.

– Det blir ett minne för livet att göra den resan. Där är varmt och fuktigt så mitt mål är att komma under tio timmar.

Namn: Oskar Mellgren.

Ålder: 32 år.

Bor: Boglösa.

Familj: Sambon Emma och dottern Selma.

Yrke: Tidigare civilingejör, nyligen börjat studera till lärare.

Hobby: Triathlon.

Aktuell med: Kvalade i lördags in till Ironman-VM på Hawaii, via Ironman Kalmar.

Vad är Ironman?

Ironman eller järnman är en triathlontävling som täcker 3,86 km simning (2,4 miles), 180,2 km cykling (112 miles) och 42 195 m (ett maraton) löpning, och som sanktionerats av World Triathlon Corporation (WTC), vilket är ett privat företag som äger rättigheterna till namnet IRONMAN. Ironman-VM avgörs i Kailua-Kona på Hawaii den 12 oktober.

Rutin ska ta hem SM-guldet till Enköping

Sport De rutinerade herrarna i Division 1-klubben Team Enköping BK har spelat till sig en plats i bowlingens finrum. I mars gör de upp om SM-tecknen under den tv-sända SM-veckan.fredag 14/2 9:18

Puck och klubba på bordet i mellandag

Sport Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.lördag 21/12 15:32