Ultra. Enköpingsbon Jonas Hermanson sprang Ultravasan mellan Sälen och Mora förra helgen under tio timmar. Foto: Privat

Jonas sprang mellan Sälen och Mora

Att cykla nio mil kan vara jobbigt, att skida lika långt är nog värre. Hur är det att springa de nio milen? Vi ringde upp Enköpingsbon Jonas Hermanson för att höra efter.

  • Publicerad 10:49, 21 aug 2019

Vasaloppsindustrin har växt de senaste åren. Numera går det att både skida, cykla och springa de nio milen mellan Sälen och Mora. En av dem som nu har provat på alla de tre sätten att ta sig i mål är Enköpingsbon Jonas Hermanson.

– Jag hade funderat på det länge. Jag är en glad motionär men med ganska tydligt uppsatta mål. Jag ville göra vasan på skidor, cykel och löpning under ett år. Och i år passade det bra. Det känns kul att ha gjort det, säger Jonas Hermanson.

I lördags avgjordes Ultravasan och Jonas nådde Mora på tiden 09.44.33. Han sprang de första milen med klubbkompisen från EAI Andreas Öhrn, som kom i mål en knapp timme efter Hermanson.

– Det började göra riktigt ont i en gammal skada redan efter fyra mil. Då trodde jag nästan att jag skulle få bryta, men det gick över efter ett tag. Det kändes aldrig som att jag ville ge upp, även om det var tufft naturligtvis, säger han och fortsätter med ett leende:

– I Evertsberg var det lite märkligt att tänka att det var ett helt maraton kvar.

Hur tränar man inför ett sådant här lopp?

– I vintras var det mycket skidor. Därefter har det blivit mycket löpning. Det handlar om att nöta in mycket mil. Jag har legat mellan tio och femton mil i veckan. Jag försöker springa oftare istället för det riktigt långa träningspassen. Jag är 47 år och inte purung längre, säger Hermanson med ett skratt.

Springer du nästa år igen?

– Det får vi se. Jag är ju med i EAI:s löpargrupp där jag också är löparledare, så några i klubben har faktiskt blivit inspirerade och vill köra ultralopp, säger han och tillägger:

– Jag ska försöka att nå ett mål jag haft i många år, att klara maran under tre timmar. Förra året sprang jag Berlin Marathon på 3.01.41, så jag är nära.

Rutin ska ta hem SM-guldet till Enköping

Sport De rutinerade herrarna i Division 1-klubben Team Enköping BK har spelat till sig en plats i bowlingens finrum. I mars gör de upp om SM-tecknen under den tv-sända SM-veckan.fredag 14/2 9:18

Puck och klubba på bordet i mellandag

Sport Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.lördag 21/12 15:32