Jubilerande Överby blickar framåt

I 25 år har Överby hästsportförening funnits och firar sitt jubileum i dagarna. Men historien att fostra fram ryttare vid hästgården sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden.

  • Publicerad 09:00, 3 okt 2017

”Överby ska vara en plats man trivs på

Ända sedan 70-talet har det bedrivits hästsportverksamhet i Överby. Då var det Rotebrobon Karin Sterner som drev ridskolan. På 80-talets sista år tog sedan en nystartad förening över och drevs till en början som en så kallad 4H-klubb.

Samma år kom den nuvarande ridskolechefen Lena Wiman till Överby. Hon var med om processen att ombilda klubben till dess nuvarande form 1992.

– Vi ville börja om på nytt och ha ett namn som påminner platsen samt ridskolan. Föreningen skulle överensstämma med ridskolan. Det blev en nystart kan man säga, berättar Lena Wiman som själv bor i Edsviken.

Mycket har sedan hänt genom åren. 1989 hade klubben bara ett, slitet, uppblåsbart tält att bedriva sin verksamhet i.

– Det var rätt stökigt och ett par höga fläktar skapade en rejäl ljudnivå. Men det var faktiskt ändå ganska modernt, minns Lena Wiman.

Men 1990 beslöt klubben att bygga ett eget ridhus
istället för tältet. Pengar lånades för att finansiera bygget och medlemmarna hjälptes åt att få till huset.

Tommy Nermander, 75, har varit med i klubben sedan 1985–86 (då dottern Linda började) och minns bygget väl.

– Det tog faktiskt bara tre veckor att bygga på hösten. Otroligt egentligen att vi fick ihop det så snabbt, säger Tommy som varit aktiv i klubben sedan dess bland annat som kassör.

Ridhuset har sedan växt sig större i takt med att ÖHF växt. Numera har huset fullmåtten 20x64 meter och det finns även cafeteria, kontor och omklädningsrum i samband med ridhuset.

Andra viktiga milstolpar är i början på 90-talet då personalgruppen tog form och egna hästar började att köpas in. Det största som hänt de senaste åren var det nya ridstallet, som stod klart 2011.

– Helt underbart, ett jättelyft för alla parter, säger Lena Wiman.

Idag har Överby hästsportförening drygt 440 medlemmar och har cirka 430 uppsittningar i veckan. Klubben bedriver bland annat ridutbildning för alla åldrar, tävlingsverksamhet och ridfritids.   

– Klubben mår mycket bra och har en god ekonomi. Vi har egentligen ingen avsikt att bli större utan mår bra i nuvarande storlek, även om vi skulle må bra av ytterligare ett ridhus.

– Vi vill fortsätta vara öppet för alla och bibehålla kvalitén. Överby ska vara en plats man trivs på.

Själva firandet smygstartar nu i veckan med tårtkalas. Den 7 oktober blir det firande med långbord i stallgången. Lena, 54, är glad över jubileumsfirandet.

– När man tänker tillbaka är 25 år en lång tid, mycket har hänt. Det är jättekul att det finns massor med människor som fortfarande brinner för sporten och klubben.

Vad säger du om de kommande 25 åren?

– Jag kommer att vara pensionär då, men jag hoppas verkligen att klubben lever vidare. Jag hoppas att vi kan få till ett ytterligare ridhus och att Överby-andan lever vidare.

– Och att hästen alltid är i fokus, man får inte tappa bort det längs vägen.    

Tidslinje över Överbys historia

1975. Ridskola i regi av Karin Sterner.

1989. En förening tar över, då som en 4H-klubb. Lena Wiman anställs som ridskolechef.

1990. Ett eget ridhus av plåt byggs där ett uppblåsbart tält tidigare stått. Egna hästar börjar att köpas in. Personalgruppen börjar ta form, men i mycket begränsad skara till en början.

1992. Klubben ombildas och tar namnet Överby hästsportförening. En nystart sker. Går med i ridsportförbundet.

1998. Ridhuset byggs ut och får fullmått (20x64m).

2010. Det nya ridstallet börjar att byggas. Kommunen ansvarar för bygget, ÖHF hyr sedan lokalerna av kommunen.

2011. Det nya ridstallet invigs i mars.

2016. Ridstallet får vissa justeringar.

2017. Klubben firar 25 år som klubb i dess nuvarande form.

Mer Överby HF

Grundad i sin nuvarande form 1992.

Har drygt 440 medlemmar.

Har 31 hästar i flocken varav åtta ponnys.

Har fem anställda (hel-/deltid) och 20 timanställda.

Lena Wiman är ridskolechef.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48

Sollentunas cykelvägar får beröm

Nyheter Hamnar på femte plats i landet Sollentuna kommun får rikligt med beröm för satsningen på cykelvägar. Enligt Cykelfrämjandets undersökning hamnar Sollentuna på femte plats i landet.tisdag 11/12 12:45